Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   141438.11
Nume   Depuneri de bronzuri preistorice de la Panic - Pădurea Bichişel
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Hereclean
Localitate   Panic
Punct   Pădurea Bichişel
Reper   Piesele de metal au fost descoperite pe panta lină a unui deal împădurit, mai precis pe versantul său nord-nord-estic, sub culme.
Reper hidrografic - nume   Pârâul Miţei
Reper hidrografic - tip   pârâu
Utilizare teren   pădure
Tip   descoperire izolată
Observații   În luna iunie a anului 2017 au fost descoperite cu detectorul de metale în zona localităţii Panic, în locul numit ”Pădurea Bichişel” câteva piese preistorice din bronz. Urmând circuitul legal, aceste piese au ajuns în custodia muzeului din Zalău, care a solicitat autorizaţii pentru diagnostic de teren şi utilizarea detectorului de metale în zonă, ambele demersuri menite şă permită obţinerea unor eventuale date despre împrejurările în care obiectele de metal au ajuns în pământ. S-a urmărit totodată şi recuperarea altor obiecte.
Stare de conservare   bună / 19.03.2018
Riscuri antropice   Afectare parţială: 2 / 19.03.2018
Data ultimei modificări a fişei   25.07.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
       

Au fost descoperite în total cinci obiecte din metal la foarte mică adâncime, între 0, 20 m – 0,30 m, la distanţă una de alta, împrăştiate pe o suprafaţă de circa 10 m2.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de diagnostic 2017

Evaluarea de teren realizată în zona unde fuseseră descoperite anterior primele piese a dus la recuperarea a încă trei obiecte de metal, toate aparținând probabil unei depuneri de bronzuri. Toate noile piesele recuperate în urma evaluării de teren se aflau la o adâncime redusă, între 0,08 m și 0, 17 m. Probabil ansamblul de bronzuri preistorice a fost îngropat la mică adâncime sub culmea dealului, pe panta sa nord-estică, iar în decursul timpului, eroziunea naturală și acțiunile cu caracter antropic au afectat depunerea și obiectele s-au împrăștiat. În total este vorba despre opt obiecte, care în decursul timpului au fost împrăștiate din locul depunerii inițiale. Nu am reușit să identificăm locul inițial al depunerii și nici alte indicii referitoare la suportul depunerii

* BEJINARIU Ioan
Muzeul Județean Zalău * *

Bibliografie
1. Bejinariu, Ioan, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2017, Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Muzeul Național de Istori4e al Transilvaniei, București, 2018, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5909&d=Panic-Bereclean-Salaj-Padurea-Bichisel-2017 [Publicaţie]
 
 
Scroll