Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN179524.08
NumeSitul arheologic de la Pantelimon - Pădurea Tânganu-Autostradă
JudețIlfov
Unitate administrativăOraş Pantelimon
LocalitatePantelimon
PunctPădurea Tânganu-Autostradă
ReperSitul a fost identificat pe un bot de terasă pe malul stang, înalt a Colentinei, separat în prezent de Valea Tanganului.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenpădure
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereAmplasat într-o microzonă deosebit de favorabilă din punct de vedere strategic, a resurselor naturale de hrană şi a căilor de comunicaţie, botul de terasă din punctul Tânganu "Autostradă" a oferit din cele mai vechi timpuri condiţii propice de trai comunităţilor omeneşti. Cele patru aşezări (din culturile Boian, Tei, geto-dacică şi
din secolele XVIII-XIX) identificate în acest sit, reprezintă la scara istoriei, momente când populaţia trăitoare în această microregiune şi-a construit locuinţe stabile aici.
ObservațiiÎn apropiere se află situl arheologic cu codul RAN 179524.03.
Data descoperirii1991
Stare de conservaremedie / 13.03.2020
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 13.03.2020
Data ultimei modificări a fişei13.3.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Tell  Neolitic Boian / Vidra În cadrul aşezării neolitice au fost descoperite o locuinţă de suprafaţă şi fragmente ceramice din perioada culturii Boian.  
aşezare  Epoca bronzului Tei / III Din aşezarea de epoca bronzului provin 2 locuinţe, o groapă menajeră, fragmente ceramice provenind de la vase de provizii, unelte de silex şi piatră, un fragment dintr-o rotiţă de la un car de cult şi oase de animale.  
aşezare  Epoca geto-dacică (secolele IV-III a.Chr.)   Din aşezarea de secol IV-Ill a.Chr. au fost descoperite un bordei şi fragmente de vase care se incadrează în această perioadă.  
aşezare  Epoca medievală târzie (secolele XVIII-XIX)   În cadrul aşezării din secolele XVIII-XIX au fost descoperite trei bordeie, două cuptoare în aer liber şi o groapă menajeră.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. sondaj 1992
Nume Prenume Rol
SANDU CUCULEA Vasilica 1
Instituţia Rol
Muzeul Municipiului București 1
2. cercetare preventivă 1991
Instituţia Rol
Muzeul Național de Istorie a României

Bibliografie
1. Sandu Cuculea, Vasilica, Săpăturile arheologice de sondaj din punctul Tânganu "autostradă", com. Pantelimon, jud. Llfov (1992), Materiale și Cercetări Arheologice, 2000-2006, 187 [Publicaţie]
2. Sandu, Ciprian, Fișă de sit, Delimitarea siturilor arheologice din orașul Pantelimon, jud.llfov - studiu pentru fundamentarea PUG, 2016 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)