Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code91170.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010HD-II-m-A-03401
NameSitul bisericii româneşti Pogorârea Sf. Duh din Paroş
CountyHunedoara
CommuneSălaşu De Sus
City/Town/VillageParoş
LandmarkSitul este situat în partea de nord-vest a satului Paroş, în jurul Bisericii "Pogărârea Duhului Sfânt", la aproximativ 100 m vest de Pârâul Paroş.
Geomorphologyvale
Land utilitylocuire
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typebiserică
DescriptionBiserica ridicată la Paroş în sec. XV-XVI, este un ansamblu religios important realizat de cnezii din Paroş - familia nobililor Farcas Urs. În sec. XVI este menţionat nobilul Mihail Kuluger de Paroşi. Confirmarea existenţei bisericii o avem din informaţii de secol XVII.
NotesMonumentul are nevoie de cercetări de parament şi de cercetări arheologice pentru a realiza drenarea apelor care-l macina de la fundaţii.
State of preservationmedie / 21.02.2011
Natural hazardsExces de apă în sol: 4 / 21.02.2011
Ownershipprivat
OwnerParohia Ortodoxă Română Sălaş
Last record update24.7.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (sec. XV-XVI)   Biserica veche, de piatra, în faza I de construcţie pare sa se fi ridicat in secolul XV-XVI de catre nobili romani din aceea zonă. Biserica de piatră era formată dintr-un naos dreptunghiular şi altar semicircular în interior şi heptagonal în exterior.  
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (sec. XVIII (1717))   Bisericii în faza a doua de construcţie, la începutul sec. XVIII, i-au fost adosate părţi de vest reprezentate de pronaos şi o clopotnită. Pe peretele de nord în exterior au fost făcute simple zugrăveli naive in tempera din care nu se mai distinge nimic.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2018
Name Forename Role
ROMAN Cristian-Constantin 1
Institution Role
S.C. Vanderlay S.R.L. 1

Bibliography
1. Rusu, Adrian Andrei, Ctitori și biserici din Tara Hațegului până la 1700, Satu Mare, 1997, 225-240 [Publicaţie] (site record source)
2. Vătășianu, Virgil, Vechile biserici de piatră românești din jud. Hunedoara, Anuarul Comisiunii Monumente Istorice Sectia pentru Transilvania, 1929, Cluj, 1930 [Publicaţie]
3. Luca, Sabin Adrian, Repertoriul arheologic al județului Hunedoara, Sibiu, 2008, 127 [Publicaţie]
4. Popa, Radu, Ţara Haţegului, Științifică și Enciclopedică, București, 1988, 243, 279 [Publicaţie]
5. Roman, Cristian-Constantin, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea si delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sălașu de Sus, jud. Hunedoara, 2018 [Publicaţie]