Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN11593.28
NumeSitul arheologic de la Pecica - Arsat
JudețArad
Unitate administrativăOraş Pecica
LocalitatePecica
PunctArsat
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiCa urmare a cercetării arheologice preventive din campania anului 2018, desfăşurate pe o suprafaţă de 10341 m2, au fost identificate, cercetate şi documentate 102 complexe arheologice, ce aparţin mai multor etape cronologice.
Suprafața sitului 10341 m2
Data ultimei modificări a fişei25.3.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă  Eneolitic timpuriu   Din această perioadă au fost identificate trei gropi cu diverse utilităţi şi patru morminte. Gropile au fost descoperite în zona nord-vestică a suprafeţei investigate, iar grupul de morminte pe latura estică, la o distanţă considerabilă faţă de descoperirile cu caracter domestic. Cele trei gropi ce au conţinut ceramică Tiszapolgár reprezintă probabil marginea unei aşezări aflate la sud de suprafaţa cercetată. Mormintele din aceeaşi perioadă au fost identificate grupat. Defuncţii au fost depuşi în poziţie chircită, cu inventare specifice perioadei. Dintre aceştia se remarcă Cx. 98, care a avut depuse alături patru vase ceramice de mici dimensiuni, un topor din piatră şi resturi ale unor animale.  
Locuire  Eneolitic târziu   Au fost descoperite 32 de gropi ce au conţinut ceramică decorată în maniera stilului Baden. Din cercetările de teren desfăşurate în jurul perimetrului investigat s-a putut constata că întreaga aşezare se desfăşoară înspre sud-est, iar partea cercetată reprezintă marginea nordică a acesteia. Pe lângă gropile de dimensiuni mici şi medii a căror utilitate este încă incertă, se pot evoca câteva a căror utilitate poate fi bănuită prin formă şi descoperiri. Printre aceste au fost identificate două locuinţe (Cx. 6-7-8-9 şi Cx. 14), ambele prevăzute cu câte o vatră. Totodată au fost identificate şi alte trei gropi de mari dimensiuni, ce au conţinut foarte multe materiale arheologice, care pot fi interpretate atât ca gropi de scos lut, cât şi ca locuinţe. Alături de acestea au fost identificate două gropi, de dimensiuni relativ reduse, ce au conţinut un inventar foarte bogat; în acestea au fost descoperite numeroase vase întregi şi întregibile, dar şi urme de arsură, oase de animal, o cantitate impresionantă de scoici şi carapace de broască ţestoasă. Din dispunerea spaţială a complexelor arheologice ale eneoliticului târziu nu am putut observa o oarecare dispunere în jurul locuinţelor, acestea fiind răspândite relativ uniform pe toată întinderea suprafeţei cercetate.  
aşezare  a doua jumătate a sec. al II-lea - prima jumătate a secolului al III-lea d.Chr   Au fost identificate 51 de complexe arheolgice din această perioadă. Dintre acestea pot fi enumerate două locuinţe certe, care păstrează gropi de stâlpi centrali. Alături de acestea pot fi evocate alte trei gropi de mari dimensiuni unde au fost descoperite artefacte cu utilitate domestică, precum fusaiole, sule şi ace din os (Cx. 86, Cx. 88, Cx. 91). Totodată amintim şi unele gropi de mari dimensiuni ca de pildă Cx. 5, Cx. 29, Cx. 62-100, Cx. 80, care pot fi interpretate ca gropi pentru extragerea lutului. Alături de acestea sunt prezente o serie de gropi ce au păstrat urme de arsură, cenuşă şi cărbune (Cx. 3, Cx. 31, Cx. 42, Cx. 70, Cx. 71, Cx. 82, Cx. 89). Pe lângă aceste gropi menţionate, ce pot fi întâlnite în numeroase alte aşezări din imediata vecinătate, au fost descoperite şi numeroase urme ale prelucrării fierului. În numeroase gropi au fost identificate bucăţi de zgură datorate reducerii minereului de fier. În acest context trebuie amintit complexul de gropi Cx. 76, Cx. 77, Cx. 78, în mijlocul cărora au fost documentate rămăşiţele unui cuptor, în umplutura căruia a fost descoperită o bucată de zgură. După dispunerea spaţială a complexelor identificate se poate lesne observa că aşezarea din sec. II-III se desfăşoară înspre est şi sud-est de la suprafaţa cercetată .  
Fântână  secolele III-IV d.Hr.   Un alt orizont cronologic care se manifestă în acest sit este reprezentat printr-o fântână, Cx. 55, în care au fost descoperite numeroase fragmente ceramice specifice secolelor III-IV d.Chr.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2018
Nume Prenume Rol
CONSTANTIN Inel 1
KAPCSOS Norbert 1
MĂRGINEAN Florin 1
SAVA Victor 1
Instituţia Rol
Complexul Muzeal Arad 1

Bibliografie
1. Sava, Victor, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2019, 298-299 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)