Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN11593.29
NumeSitul arheologic de la Picica - Est / Duvenbeck
JudețArad
Unitate administrativăOraş Pecica
LocalitatePecica
PunctEst / Duvenbeck
ReperSitul se află la distanţe de sub un kilometru liniar se află următoarele situri: "Forgaci", "Est", "Situl 15", "Situl 16", "Situl 17", "Situl 18". Mai precis, situl este localizat la est de oraşul Pecica, în imediata vecinătate a autostrăzii Arad-Nădlac, la dreapta direcţiei de mers, în dreptul pasajului subteran CFR aflat înaintea inelului de ieşirea Pecica.
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiSitul a fost identificat în urma unui diagnostic efectuat de Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj, în colaborare cu Complexul Muzeal Arad în luna martie a anului 2018.
Riscuri naturaleInundaţii: 2 / 25.03.2020
Riscuri antropiceDemolare: 5 / 25.03.2020
Regim de proprietateprivat
ProprietarS.C. Duvenbeck Imobiliare SC
Data ultimei modificări a fişei26.3.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Locuire  Neolitic timpuriu   Cele cinci gropi ce au conţinut ceramică decorată în stilul Bodrogkeresztúr (eneolitic mijlociu) aparţin probabil aşezării contemoprane de la "Forgaci" aflată în imediata apropiere a sitului (la nici 500 m nord-nord-est), ori celei de la "Situl 15" dezvelite pe parcursul anului 2011, situată la aprox. 900-1000 m vest.  
aşezare  perioada sarmatică (secolele II-III şi IV-V p.Chr.) sarmatică Un alt orizont cronologic îl reprezintă marea aşezare din perioada sarmatică, caracterizată prin
503 complexe arheologice, ca de pildă gropi cu diferite utilizări, ori locuinţe rectangulare.
 
Necropolă  avară (secolele VII-VIII) avară Descoperirile din perioada avară sunt caracterizate prin 46 de morminte de înhumaţie, ce pot fi datate pe baza inventarului funerar între secolele VII-VIII. În acest context trebuie amintit faptul că în imediata apropiere a sitului
"Est/Duvenbeck" au fost descoperite şi alte grupuri de înmormântări contemporane în cadrul "Sitului 15", "Est" şi "Forgaci". La Pecica "Est" au fost documentate şi urmele unei aşezări din epoca avară, care cu siguranţă a folosit spaţiile funerare deja amintite.
 
perioada medievală timpurie  perioada arpadiană (sec. XI-XIII)   Un ultim orizont cronologic îl reprezintă cele trei gropi din perioada medievală timpurie, respectiv perioada arpadiană (sec. XI-XIII). Aceste urme de locuire şi utilizare a spaţiului au putut fi identificate şi în siturile Pecica "Est", "Forgaci" şi "Situl 15", care pot fi legate atât de mobilitatea comunităţilor, cât şi de modul de viaţă din perioada respectivă.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2018
Nume Prenume Rol
URÁK Malvinka 2
URSUȚIU Adrian 2
KAPCSOS Norbert 1
MĂRGINEAN Victor 1
SAVA Victor 1
Instituţia Rol
Complexul Muzeal Arad 1
Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca 2

Bibliografie
1. Ursuțiu, Adrian, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2019, 299-301 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Ursuțiu, Adrian, Documentație pentru obținerea autorizației de cercetare arheologică preventivă, 2018 [Document de arhivă]