Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158074.10
NumeAşezarea de epoca bronzului de la Peciu Nou - Stietzel
JudețTimiş
Unitate administrativăPeciu Nou
LocalitatePeciu Nou
PunctStietzel
ReperSitul se află la 1,42 km SV de biserica romano-catolică din Peciu Nou, la, 3,71 km N de biserica mânăstirii Cebza, la 7,66 km V-SV de biserica catolică din Parţa şi la 890 m S-SE de şoseaua Peciu Nou-Giulvăz (693B). În raport cu actualul curs al râului Timiş, situl se află la cca. 1,86 km NV.
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare deschisă
DescriereSitul este situat pe o terasă, amenajată pentru culturi agricole, fiind nivelată pentru acest scop; material arheologic este observabil la suprafaţă din această cauză, stratul de cultură fiind dezvelit aproape în întregime de lucrările de amenajare.
DescoperitorFlorentina Marţiş
Data descoperirii2003
Suprafața sitului 14 ha
Stare de conservareprecară / 05.07.2017
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 05.07.2017
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei17.5.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului Vatina Situl constă într-o aşezare deschisă şi ocupă o terasă în apropiere de albia majoră a râului Timiş; în zona sudică a aşezării se află o albiere ce aminteşte de un braţ mort al Timişului, primăvara băltind apa în acest spaţiu.
Materialul constă în unelte de piatră (silex, calcedonie si microdiorit, din categoria tipologică lame, burine, topoare, percutoare-zdrobitoare cuboidale şi sferice) şi os (străpungătoare din os de ovicaprine si dinte, cu lustruire accentuată), plastică din ceramică (fragment de idol antropomorf sau altăraş) şi os (idol zoomorf, din falangă de porcină) şi fragmente ceramice (de factură fină, semifină şi de uz comun, cu diverse decoruri rare, de tip căniţe, vase tronconice, strachini, tăviţe, amforete).
Ceramica de uz comun are în compoziţie fragmente ceramice pisate, pleavă şi nisip, pleavă şi fragmente ceramice pisate, iar cea semifină, iarbă tocată şi fragmente ceramice pisate mărunt, ceramica fină prezintă în compoziţie nisip fin şi mâl iar ca degresant, mică. Arderea variază de la slab oxidant la slab reductant (culori de la ocru-roşcat si ocru-galben până la negru).
Se încadrează tipologic în cultura Vatina. Sunt si câteva fragmente ceramice decorate cu incrustaţii cu alb, atribuibile grupului cultural Szeremle (descoperită ocazional în aşezări Vatina, spre sfârsitul locuirilor de tip Vatina pe tell-uri).
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2003
Nume Prenume Rol
MARȚIȘ Florentina
   

Bibliografie
1. Vlase, Dan; Bunoiu, Victor, 2017 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Marțiș, Florentina, Locuirea de epoca bronzului de la Peciu Nou, Banatica, VIII, 2008, 37-46 [Publicaţie]