Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN142293.11
NumeComplexul arheologic (locuire) medieval timpuriu de la Pericei - Calău/Kallo
JudețSălaj
Unitate administrativăPericei
LocalitatePericei
AdresaPericei, judeţul Sălaj
PunctCalău / Kalló
Forma de reliefDepresiune
DescriereLocalitatea Pericei (com. Pericei, jud. Sălaj) este amplasată în Depresiunea Silvaniei, pe cursul râului Crasna. În partea de sud-vest a localităţii, în punctul "Calău / Kalló" ne-a fost semnalată prezenţa mai multor artefacte ceramice.
Stare de conservaregrav afectat / 19.03.2018
Riscuri antropiceAfectare parţială: 5 / 19.03.2018
Data ultimei modificări a fişei19.3.2018
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
instalaţie pentru foc (cuptor)  medievală timpurie   În partea de sud-vest a localităţii, în punctul "Calău / Kalló" ne-a fost semnalată prezenţa mai multor artefacte ceramice. În punctul respectiv, la curăţarea taluzului şanţului de dren aferent drumului care taie terasa, în peretele şanţului a fost identificată o instalaţie pentru foc.

Din păcate, mare parte din complexul arheologic a fost distrus în urmă cu mai multă vreme prin săparea şanţului de dren, complexul fiind practic secţionat de acesta. Instalaţia pentru foc constă într-un cuptor menajer cu boltă săpat în sol, cercetările făcute la faţa locului ducând la concluzia că acesta a fost amenajat în aer liber şi nu într-o construcţie.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnostic 2017 Localitatea Pericei (com. Pericei, jud. Sălaj) este amplasată în Depresiunea Silvaniei, pe cursul râului Crasna. În partea de sud-vest a localității, în punctul "Calău / Kalló" ne-a fost semnalată prezența mai multor artefacte ceramice. În punctul respectiv, la curățarea taluzului șanțului de dren aferent drumului care taie terasa, în peretele șanțului a fost identificată o instalație pentru foc. Din păcate, mare parte din complexul arheologic a fost distrus în urmă cu mai multă vreme prin săparea șanțului de dren, complexul fiind practic secționat de acesta.
Nume Prenume Rol
BEJINARIU Ioan responsabil
BĂCUEȚ-CRIȘAN Dan-Avram membru
Instituţia Rol
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău 2