Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   13178.15
Nume   Situl arheologic din Piteşti - Valea Fântânii (Turceşti)
Județ   Argeş
Unitate administrativă   Municipiul Piteşti
Localitate   Piteşti
Adresa   str. Stadionului şi str. Izvorului
Punct   Valea Fântânii (Turceşti)
Reper   Situl se află în cartierul Turceşti, la sud-est de stadionul Nicolae Dobrin, pe terasa dintre văile Turceşti (Fântânii) şi Valea Oancei, pe malul drept al Văii Turceşti (Fântânii).
Reper hidrografic - nume   Turceşti
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   păşune, locuire, alte tipuri de exploatare
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Cercetări de suprafaţă efectuate de Ion Nania în apropierea Dealului Călăraşilor au scos la iveală pe platoul situat între văile Turceşti şi Oancei şi pe terasele adiacente lor, materiale ceramice aparţinând epocii bronzului şi celei de-a doua epoci a fierului. Predomină ceramica lucrată cu mâna, dar au fost semnalate şi bucăţi de vas lucrate la roată. Ceramica preistorică aparţine culturii Glina, iar cea aparţinând La Tene-ului este concentrată cu precădere marginii de este a platoului, în apropierea liniei de înaltă tensiune. Verificările întreprinse de colectivul MJA în toamna anului 2020, au arătat că platoul a fost locuit şi în perioada Evului Mediu, la limita acestuia de sud-est fiind identificată o aşezare cu ceramică datată secolelor XVII-XIX.
Observații   Zona este afectată de lucrări de urbanism şi construcţii noi, aflate în extindere, peisajul fiind mult schimbată faţă de momentul la care Ion Nania a întreprins cercetările sale. Zona de protecţie se constituie pe: albia minoră a pârâului Valea Turceşti până la strada Geamăna Mică; str. Aurel Vlaicu până la albia minoră a văii Oancei, albia minoră a văii Oancei până la str. Turceşti, drumul de câmp dintre str. Turceşti şi Aleea Morţun, pe Aleea Morţun şi drumul de câmp aflat în prelungirea str. Dimitrie Brătianu până la intersecţia cu str. Narciselor, pe str. Stadionului până la albia minoră a văii Turceşti.
Stare de conservare   bună / 05.10.2020
Riscuri naturale   Cutremur: 3 / 05.10.2020; Inundaţii: 3 / 05.10.2020; Exces de apă în sol: 2 / 05.10.2020; Exces de salinitate în sol: 1 / 05.10.2020; Exces de aciditate în sol: 1 / 05.10.2020
Riscuri antropice   Demolare: 5 / 05.10.2020; Afectare parţială: 4 / 05.10.2020
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   11.06.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca bronzului Glina  

 
 
Aşezare  La Tène (I a.Chr -I p.Chr. ?)    

 
 
  Epoca medieval târzie (Sec. XVII-XIX)    

 
 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2020 Muzeul PiteștiNANIA Ion
Muzeul Județean ArgeșPIȚIGOI Ioan Andi
DUMITRESCU Ion

Bibliografie
1. Nania, Ion, Descoperiri în vatra Piteștilor, Argesis. Studii și comunicări, 12, Editura Ordessos, Pitești, 2003, 73-89 [Publicaţie]
2. Pițigoi, Andi Ioan, 2020 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)