Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN53586.03
NumeSitul arheologic de la Prigor - Cozacica
JudețCaraş-Severin
Unitate administrativăPrigor
LocalitatePrigor
PunctCozacica (Dealul Cozacica)
ReperSitul se află la 6,6 km SSE de biserica ortodoxă din Borlovenii Noi, la 6,7 km nord-vest de biserica ortodoxă din Eftimia Murgu şi la 7,3 km nord-est de biserica ortodoxă din Pîrlipăţ, la 1,34 km vest de pârâul Prigor.
Forma de reliefgrind
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiCercetarea arheologică a acestui punct a debutat în anul 1988, când arheologul
Richard Petrovszky a trasat cinci secţiuni. Au fost descoperite două locuinţe atribuite Eneoliticului, mai precis culturii Coţofeni. Sub aspect stratigrafic au fost identificate două straturi: solul actual (-0,15- 0,25 m), strat de cultură cu materiale Coţofeni (-0,25-0,8/1 m). La -1 m de la nivelul actual apare stânca. O nouă cercetare a Dealului Cozacica a avut loc în anul 1997 când au fost trasate două secţiuni. Cu acest prilej au fost descoperite materiale atribuite de autorii cercetării epocii bronzului. Dealul Cozacica, alături de materialele preistorice de aici, mai este amintit şi într-un studiu din 2016, dedicat unor descoperiri recente din hotarul comunei Prigor.
DescoperitorRichard Petrovszky
Data descoperirii1988
Data ultimei modificări a fişei2.3.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic Coţofeni Locuinţa 1, de formă dreptunghiulară, este orientată NE-SV şi are laturile lungi de 2,5 m. Latura scurtă are 2,1 m. În colţul de NV al acesteia a fost identificat o vatră dreptunghiulară, cu latura lungă de 1,25 m şi latura scurtă de 0,75 m. Locuinţa 2, aproximativ pătrată, are laturile de 2,5 m şi pare a fi orientată nord-sud. Pe grundul acesteia au fost identificate trei vetre ovale cu o lungime de 0,35 m şi o lăţime de 0,32 m.  
Aşezare  Epoca bronzului      

Bibliografie
1. Luca, Sabin Adrian, Descoperire arheologice din Banatul Românesc, Sibiu, 2006, 204 [Publicaţie]