Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN18224.01
NumeCetatea getică de la Râca - Tudoria
JudețArgeş
Unitate administrativăRâca
LocalitateRâca
PunctTudoria
ReperSitul se află amplasat la cca. 7 km SE de localitatea actuală Râca, pe un bot de terasă, deasupra văii Bucovului, afluent de pe partea dreaptă a Teleormanului, chiar pe graniţa dintre judeţele Argeş şi Teleorman.
Categorielocuire
Tipaşezare fortificată
DescrierePoziţia este una dominantă, promontoriul respectiv fiind la cca. 40 m diferenţă de nivel faţă de lunca Bucovului.
ObservațiiExistenţa unui obiectiv arheologic în acest punct a fost semnalată încă din 1858, de către Cezar Bolliac. Cercetări mai recente ale profesorului Ion Ionescu din localitate, aveau ca rezultat descoperirea unor "fragmente de cărămizi, ceramică, unelte" etc.
Data ultimei modificări a fişei22.1.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Cetate de pământ şi lemn  La Tène (sec. IV-III a.Chr.) getică Cetatea a fost fortificată pe latura accesibilă dinspre V cu un şanţ lat de cca. 5 m şi adânc de 1,3 m, dublat de palisadă din trunchiuri de lemn legate cu lut, surprinsă pe o lăţime de 2 m şi o înălţime de maximum 0,6 m, zona fiind expusă lucrărilor agricole intensive ce au dus in timp la distrugerea unei mari părţi a sitului şi la uniformizarea terenului.
Stratigrafia este extrem de simplă şi nu ridică probleme deosebite: stratul actual vegetal, negru, cu o grosime maximă de numai 0,10-0,15 m, suprapune nemijlocit unicul nivel de locuire, reprezentat de un strat brun- cenuşos nu foarte consistent, cu mult pigment şi granule de chirpici ars la roşu, având o grosime de cca. 0,15 m, nedepăşind 0,20 m, mai consistent în apropierea palisadei. La rândul său, acest strat suprapune pe toată întinderea sa sterilul (humă ceuşiu-gălbuie), care începe, aşadar, deja de la -0,30-0,35 m.
Cetatea a sfârşit în urma unui puternic incendiu, mărturie fiind bucăţile de lut ars la roşu din palisadă, împrăştiate de lucrările agricole actuale pe întreaga suprafaţă a platoului. Inventarul arheologic descoperit se compune din fragmente ceramice autohtone la mână şi la roată, bucăţi mari de lipitură din palisadă ce păstrează urmele parilor pe care a fost aplicată, fusaiolă sferică din lut, ţintă de fier, vârf de lance de fier, un fragment de lamelă de silex.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2006
Nume Prenume Rol
CRISTOCEA Spiridon 1
MĂNDESCU Dragoș 1
Instituţia Rol
Muzeul Judeţean Argeş 1

Bibliografie
1. Măndescu Dragoș, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2006, 2006, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3741&d=Raca-Arges-Tudoria-2006 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)