Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   18224.01
Nume   Cetatea getică de la Râca - Tudoria
Județ   Argeş
Unitate administrativă   Râca
Localitate   Râca
Punct   Tudoria
Reper   Situl se află amplasat la cca. 5 km sud-est de localitatea actuală Râca, pe un bot de terasă, deasupra văii Bucovului, afluent de pe partea dreaptă a Teleormanului, chiar pe graniţa dintre judeţele Argeş şi Teleorman, la sud de punctul Fântâna Hoţilor.
Reper hidrografic - nume   Bucov
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare fortificată
Descriere   Poziţia este una dominantă, promontoriul respectiv fiind la cca. 40 m diferenţă de nivel faţă de lunca Bucovului.
Observații   Existenţa unui obiectiv arheologic în acest punct a fost semnalată încă din 1858, de către Cezar Bolliac. Cercetări mai recente ale profesorului Ion Ionescu din localitate, aveau ca rezultat descoperirea unor “fragmente de cărămizi, ceramică, unelte” etc.
Descoperitor   Cezar Bolliac
Data descoperirii   1858
Suprafața sitului   150 X 120 m
Data ultimei modificări a fişei   12.05.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Cetate de pământ şi lemn  La Tène (sec. IV-III a.Chr.) getică  

Cetatea a fost fortificată pe latura accesibilă dinspre V cu un şanţ lat de cca. 5 m şi adânc de 1,3 m, dublat de palisadă din trunchiuri de lemn legate cu lut, surprinsă pe o lăţime de 2 m şi o înălţime de maximum 0,6 m, zona fiind expusă lucrărilor agricole intensive ce au dus in timp la distrugerea unei mari părţi a sitului şi la uniformizarea terenului.
Stratigrafia este extrem de simplă şi nu ridică probleme deosebite: stratul actual vegetal, negru, cu o grosime maximă de numai 0,10-0,15 m, suprapune nemijlocit unicul nivel de locuire, reprezentat de un strat brun- cenuşos nu foarte consistent, cu mult pigment şi granule de chirpici ars la roşu, având o grosime de cca. 0,15 m, nedepăşind 0,20 m, mai consistent în apropierea palisadei. La rândul său, acest strat suprapune pe toată întinderea sa sterilul (humă ceuşiu-gălbuie), care începe, aşadar, deja de la -0,30-0,35 m.
Cetatea a sfârşit în urma unui puternic incendiu, mărturie fiind bucăţile de lut ars la roşu din palisadă, împrăştiate de lucrările agricole actuale pe întreaga suprafaţă a platoului. Inventarul arheologic descoperit se compune din fragmente ceramice autohtone la mână şi la roată, bucăţi mari de lipitură din palisadă ce păstrează urmele parilor pe care a fost aplicată, fusaiolă sferică din lut, ţintă de fier, vârf de lance de fier, un fragment de lamelă de silex.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2006

Muzeul Judeţean Argeş CRISTOCEA Spiridon
MĂNDESCU Dragoș

Bibliografie
1. Măndescu Dragoș, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2006, 2006, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3741&d=Raca-Arges-Tudoria-2006 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll