Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code49830.02
NameSitul arheologic de la Răduceşti - La Pod
CountyBuzău
CommuneTopliceni
City/Town/VillageRăduceşti
PlaceLa Pod
LandmarkSitul se află la nord-vest de sat, la cca. 0,2-0,3 km sud-vest faţă de podul peste pârâul Bălţatu, ce separă satele Băbeni şi Răduceşti, pe terasa vestică a râului Râmnicu Sărat.
GeomorphologyTerasă
Land utilityagricultură
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare
DescriptionÎn marginea de NV a satului Răduceşti, la cca 0,2-0,3 km SV faţă de podul peste pârâul Bălţatu al şoselei Răduceşti - Băbeni , se află un promontoriu desprins din terasa superioară a Râmnicului Sărat. Acesta are un aspect de "cetăţuie" cu pantele greu accesibile. Promontoriul este aproximativ circular, cu diametrul de 70 - 80 m, înălţat cu cca 30 m faţă de zonele din jur, fiind legat de restul terasei printr-un "col" cu lăţimea de 10-20 m.
NotesSitul a fost indentificat în 2004 şi verificat în 2017.
Date of discovery2004
Site Surface cca. 1 ha
State of preservationbună / 04.01.2018
Human riskAfectare parţială: 2 / 04.01.2018
OwnershipPrivat
Last record update8.1.2018
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Eneolitic (mil. V a. Chr.) Precucuteni Într-un martor de eroziune de pe latura de sud a promontoriului se putea observa clar stratul de cultură, constând dintr-un pământ cenuşiu - negricios, pigmentat cu resturi de chirpici, precum şi resturi puternic arse de lipitură masivă de lut. Materialul arheologic cules din ruptură şi din arătura de pe suprafaţa platoului constă din cioburi, aşchii de silex şi fragmente de lutuială de pereţi, uneori cu amprente de nuiele. Au fost identificate fragmente de la vase de dimensiuni mari, din pastă grosieră, uneori cu barbotină pe suprafaţă; cioburi din pastă fină, cu decor realizat prin excizii late sau compus din linii incizate. Un fragment este decorat cu două şiruri de triunghiuri excizate. Materialele pot fi atribuite culturii Precucuteni.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2017
Name Forename Role
MATEI Sebastian 1
DINU Cătălin 1
MUNTEANU Roxana 1
GARVĂN Daniel 1
Institution Role
Muzeul Județean Buzău 1
2. periegheză 2004
Name Forename Role
SÂRBU Dorin 1
MATEI Sebastian 1
Institution Role
Muzeul Județean Buzău 1

Bibliography
1. Sârbu D., Matei S., Contribuţii la repertoriul arheologic al bazinul superior al Râmnicului Sărat. Cercetări de suprafaţă în 2003-2004, Mousaios, X, 2005, 95-120 [Publicaţie]