Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158403.05
NumeAşezarea de la Remetea Mare - Obiectiv 8
JudețTimiş
Unitate administrativăRemetea Mare
LocalitateRemetea Mare
PunctObiectiv 8
ReperSitul se află la 1,6 km E de Primăria Remetea Mare, 2,7 km NNE de Primăria comunei Bucovăţ şi la cca. 580 m SE de sensul giratoriu al DN 6 la ieşirea din Remetea Mare spre Izvin; la cca. 630 m N de malul nordic al râului Bega.
Forma de reliefgrind natural
Utilizare terenagricultură/păşune
Categorielocuire civilă
Tipaşezare deschisă
DescriereSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă şi de dezvoltarea imobiliară fiind situat într-o zonă în plină expansiune.
ObservațiiSitul a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Data descoperirii2020
Suprafața sitului cc. 5,81 ha
Stare de conservarebună / 18.05.2020
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 18.05.2020
Regim de proprietateprivată
Data ultimei modificări a fişei18.5.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  postromană (sec. III-IV p.Chr.)   Situl este situat pe un grind natural şi constă într-o aşezare deschisă. Pe toate cele trei ridicări topografice habsburgice se observă faptul că terenul este utilizat pentru agricultură. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic, constând în fragmente ceramice.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în perioada postromană (secolele III-IV).
 
Aşezare  Evul mediu (sec. XIV-XV)   Situl este situat pe un grind natural şi constă într-o aşezare deschisă. Pe toate cele trei ridicări topografice habsburgice se observă faptul că terenul este utilizat pentru agricultură. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic, constând în fragmente ceramice.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în Evul Mediu (sec. XIV-XV).
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 24.01.2020
Nume Prenume Rol
BUNOIU Victor 1
Instituţia Rol
DJC Timiș 1

Bibliografie
1. Bertea, Sofia, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)