Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158403.17
NumeAşezarea de la Remetea Mare - Obiectiv 9
JudețTimiş
Unitate administrativăRemetea Mare
LocalitateRemetea Mare
PunctObiectiv 9
ReperSitul se află la 1,8 km E de Primăria Remetea Mare, 1,66 km ENE de Biserica Ortodoxă Remetea Mare, 3,26 km NNE de primăria comunei Bucovăţ şi la cca. 572 m E de sensul giratoriu al DN 6 de la ieşirea din Remetea Mare spre Izvin; pe malul vestic al unui pârâu afluent al Begăi.
Forma de reliefprima terasă a unui pârâu afluent al Begăi
Utilizare terenagricultură/păşune
Categorielocuire civilă
TipAşezare deschisă
DescriereSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil parţial, iar parţial de păşune. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă şi de dezvoltarea imobiliară fiind situat într-o zonă în plină expansiune.
ObservațiiParţial situl a fost identificat în urma unui diagnostic intruziv efectuat cu ocazia elaborării documentaţiei pentru realizarea unui PUZ, pe baza materialului arheologic identificat în secţiunile de control. Perimetrul de sud al sitului a fost identificat în urma unei periegheze efectuate de DJC Timiş pe baza materialului arheologic identificat la suprafaţă.
Situl a fost identificat parţial în august 2019 în urma efectuării unui diagnostic arheologic intruziv de către Universitatea de Vest Timişoara pe baza autorizaţiei nr. 340/25.07.2019, prin arheolog specialist dr. Andrei Stavilă iar raportul fiind eliberat de Universitatea de Vest Timişoara cu nr. 35798/21.08.2019 şi înregistrat la DJC Timiş cu nr. 3001/22.08.2019. În ianuarie 2020 a fost identificată partea de sud a sitului în urma unei periegheze efectuate de arhg. dr. Victor Bunoiu (DJC Timiş).
Data descoperirii2019
Suprafața sitului cc. 2,98 ha
Stare de conservarebună / 18.05.2020
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 18.05.2020
Regim de proprietateprivată
Data ultimei modificări a fişei18.5.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  postromană (sec. III-IV p.Chr.)   Situl este situat pe prima terasă vestică a unui pârâu afluent al râului Bega şi constă într-o aşezare deschisă. Pe prima ridicare topografică habsburgică (1769-1772), înainte de sistematizarea austriacă, se observă faptul că zona este utilizată pentru agricultură, fiind marcat şi un drum. Pe următoarele ridicări topografice austriece terenul continuă să fie utilizat pentru agricultură.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze canelate, toarte, funduri) şi atipice, lucrate la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în perioada postromană (secolele III-IV p.Chr.).
 
aşezare deschisă  Evul mediu (sec. XIV-XV)   Situl este situat pe prima terasă vestică a unui pârâu afluent al râului Bega şi constă într-o aşezare deschisă. Pe prima ridicare topografică habsburgică (1769-1772), înainte de sistematizarea austriacă, se observă faptul că zona este utilizată pentru agricultură, fiind marcat şi un drum. Pe următoarele ridicări topografice austriece terenul continuă să fie utilizat pentru agricultură.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze canelate, toarte, funduri) şi atipice, lucrate la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în Evul mediu.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 24.01.2020
Nume Prenume Rol
BUNOIU Victor 1
Instituţia Rol
DJC Timiș 1
2. diagnoză 2019
Nume Prenume Rol
STAVILĂ Andrei 1
Instituţia Rol
Universitatea de Vest Timișoara 1

Bibliografie
1. Bertea, Sofia, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)