Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN6770.14
NumeSitul arheologic de la Roşia Montană - Hop - proprietatea familiei Botar
JudețAlba
Unitate administrativăRoşia Montană
LocalitateRoşia Montană
PunctHop - proprietatea familiei Botar
ReperZona investigată se află la N de drumul forestier ce coboară din masivul cetate şi se îndreaptă, prin Hăbad (proprietatea Oprişa), spre Abrud; la S de acest drum a fost cercetată necropola de incineraţie de epocă romană de către colectivul de arheologi de la Muzeul Unirii Alba Iulia.
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereTerenul supus săpăturilor arheologice a fost împărţit convenţional în trei sectoare: Sectorul A în imediata vecinătate a drumului forestier la N de acesta, Sectorul B la baza pantei dealului, pe o mică terasă, Sectorul V în extremitatea de S - E a proprietăţii.
Data ultimei modificări a fişei16.03.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca romană   în punctul Hop - Botar au fost cercetate complexe de epocă: romană, locuinţa din Sectorul V, modernă: locuinţa din Sectorul B, mina şi traseu de linie de vagoneţi din Sectoarele A şi B, zidurile de delimitare a proprietăţii, din Sectoarele A şi V, epocă contemporană: grajdul din Sectorul V. Aceleaşi perioade istorice au mai fost dovedite prin descoperirea materialelor arheologice în poziţie secundară. Întregul inventar, înregistrat şi recoltat pe contexte, se află în curs de prelucrare.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare de salvare 2001
Nume Prenume Rol
LUCESCU Liana 2
OANȚĂ-MARGHITU Rodica 1
OANȚĂ-MARGHITU Sorin 1
OȚA Silviu Ion 1
VASILE Mihai 1
BĂLAN Gabriel 1
BEM Cătălin 1
Instituţia Rol
Muzeul Naţional de Istorie a României 1
Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie 2

Bibliografie
1. Bălan, Gabriel; Bem, Cătălin; Liana, Lucescu; Oanță-Marghitu, Rodica; Oanță-Marchitu, Sorin; Oța, Silviu; Vasile, Mihai, Cercetările arheologice de la Roșia Montană, punctul Hop - proprietatea familiei Botar, Cronica Cercetărilor Arheologice - Campania 2001, cIMeC, București, 2002, 264-265, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1484&d=Rosia-Montana-Alba-Hop--proprietatea-familiei-Botar-2001 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)