Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   6770.14
Nume   Situl arheologic de la Roşia Montană - Hop - proprietatea familiei Botar
Județ   Alba
Unitate administrativă   Roşia Montană
Localitate   Roşia Montană
Punct   Hop - proprietatea familiei Botar
Reper   Zona investigată se află la N de drumul forestier ce coboară din masivul cetate şi se îndreaptă, prin Hăbad (proprietatea Oprişa), spre Abrud; la S de acest drum a fost cercetată necropola de incineraţie de epocă romană de către colectivul de arheologi de la Muzeul Unirii Alba Iulia.
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Terenul supus săpăturilor arheologice a fost împărţit convenţional în trei sectoare: Sectorul A în imediata vecinătate a drumului forestier la N de acesta, Sectorul B la baza pantei dealului, pe o mică terasă, Sectorul V în extremitatea de S - E a proprietăţii.
Data ultimei modificări a fişei   15.03.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca romană    

în punctul Hop - Botar au fost cercetate complexe de epocă: romană, locuinţa din Sectorul V, modernă: locuinţa din Sectorul B, mina şi traseu de linie de vagoneţi din Sectoarele A şi B, zidurile de delimitare a proprietăţii, din Sectoarele A şi V, epocă contemporană: grajdul din Sectorul V. Aceleaşi perioade istorice au mai fost dovedite prin descoperirea materialelor arheologice în poziţie secundară. Întregul inventar, înregistrat şi recoltat pe contexte, se află în curs de prelucrare.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 2001

Muzeul Naţional de Istorie a României BĂLAN Gabriel
BEM Cătălin
OANȚĂ-MARGHITU Rodica
OANȚĂ-MARGHITU Sorin
OȚA Silviu Ion
VASILE Mihai
Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie LUCESCU Liana

Bibliografie
1. Bălan, Gabriel; Bem, Cătălin; Liana, Lucescu; Oanță-Marghitu, Rodica; Oanță-Marchitu, Sorin; Oța, Silviu; Vasile, Mihai, Cercetările arheologice de la Roșia Montană, punctul Hop - proprietatea familiei Botar, Cronica Cercetărilor Arheologice - Campania 2001, cIMeC, București, 2002, 264-265, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1484&d=Rosia-Montana-Alba-Hop--proprietatea-familiei-Botar-2001 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll