Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN122542.01
NumeSitul arheologic de la Ruginoasa - Pe Briţcani
JudețNeamţ
Unitate administrativăRuginoasa
LocalitateRuginoasa
PunctPe Briţcani
ReperSitul este amplasat în extremitatea de sud-est a Dealului Bisericii, pe terasa înaltă de pe dreapta pârâului Briţcani şi este mărginit spre vest de câte un izvor, care se varsă în pârâul amintit.
Forma de reliefcolinară
Utilizare terenagricultură, păşune
Categorielocuire
Tipaşezare deschisă
DescriereCercetarea de suprafaţă a fost posibilă după vizualizarea sitului prin utilizarea mijloacelor media (Google Earth Pro, Inisviewer), etapă urmată de identificarea pe teren a acestuia. Cercetarea de suprafaţă a fost posibilă după vizualizarea sitului prin utilizarea mijloacelor media (Google Earth Pro, Inisviewer), etapă urmată de identificarea pe teren a acestuia. Situl a fost cercetat în etape succesive pentru a urmări distribuţia spaţială a materialului artefactual de la suprafaţă şi extragerea acestuia.Situl a fost cercetat în etape succesive pentru a urmări distribuţia spaţială a materialului artefactual de la suprafaţă şi extragerea acestuia.
Situl este amplasat la o altitudine situată între 294 şi 300m pe axul NNV-SSE, pe un promontoriu natural format între două cursuri de apă. Latura estică a sitului, cu o declivitate de până la 25%, este foarte greu accesbilă. Nu am observat urme de fortificare a extremităţii nordice, care face legătura cu restul terasei.
ObservațiiEste necesară protejarea imediată a sitului, urmată de e o necesară intervenţie arheologică.
DescoperitorNeculai Bolohan
Data descoperirii2016
Suprafața sitului 1 ha
Stare de conservarebună / 06.06.2017
Riscuri naturaleAnimale: 3 / 06.06.2017; Exces de apă în sol: 4 / 06.06.2017
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 06.06.2017; Agricultură intensivă: 5 / 06.06.2017
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei6.6.2017
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  Neo-eneolitic (mil. VI - IV î. Hr.) Cucuteni / A-B Pe suprafaţa sitului am identificat urmele a cinci grupări de resturi arheologice reprezentate de: fragmente de lipitură din lut cu amprente de lemn sau nuiele, numeroase şi diverse fragmente de olărie lucrată cu mâna (chiupuri, amfore, căni, ceşti, strecurători etc.), fragmente de la obiecte din piatră (râşniţe, lustruitoare etc.), fragmente osteologice de animale. Aceste grupări de artefacte pot reprezenta urmele unor gospodării distribuite pe suprafaţa unei aşezări preistorice datate în perioada culturii Cucuteni, faza A-B.  
aşezare deschisă  La Tène târziu (sec. II - IV d. Hr.) dacilor liberi Disparat, de pe aceeaşi suprafaţă, au fost înregistrate şi foarte puţine resturi de olărie de culoare cenuşie, lucrate la roată, care aparţin perioadei situată între secolele II-IV A. D.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2017
Nume Prenume Rol
BOLOHAN Neculai 1
Instituţia Rol
DJC Neamț 1
2. evaluare de teren 2016
Nume Prenume Rol
BOLOHAN Neculai 1
Instituţia Rol
DJC Neamț 1

Bibliografie
1. Bolohan, Neculai, 2017 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)