Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code158662.22
NameSitul arheologic de la Sânandrei - Sânandrei 21
CountyTimiş
CommuneSânandrei
City/Town/VillageSânandrei
PlaceSânandrei 21
LandmarkSitul se află poziţionat la sud de localitatea Sânandrei, aflându-se la 0,95 km sud faţă de Biserica Ortodoxă din localitate, la 0,5 km est faţă de DJ692 şi la 0,1 km nord faţă de talvegul Pârâului Niarad; la cca. 0,3 km vest de situl cu codul RAN 158662.01.
Land utilityagricultură
Site ClassLocuire
Site TypeAşezare deschisă
DescriptionDin punct de vedere geografic, situl speculează un grind aluvionar aflat în malul drept al pârâului menţionat. Situl se află la cota altitudinală de 88 m, diferenţele de nivel fiind greu sesizabile la nivelul terenului. Principala sursă de apă se află la 0,1 km sud faţă de zona obiectivului arheologic.
DiscovererMicle, Dorel
Date of discovery11.05.2019
Site Surface 0,06 ha.
Last record update10.3.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare deschisă  pmigraţiilor Pecenegi ? Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar şi în cantităţi reduse, dată fiind cultura de lucernă de aici, precum şi cea de căpşuni. Vizibilitatea la sol a fost una redusă la momentul cercetării de teren. Cel mai reprezentativ fragment ceramic identificat se referă la o buză atribuită "căzănelelor pecenege", aceasta datând practic obiectivul.

Fragmente ceramice au fost recoltate şi la o dată anterioară cu ocazia altor cercetări de teren realizate de către Octavian Rogozea.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2019 în cadrul proiectului "Sânandrei-PUG".
Name Forename Role
MICLE Dorel 1
Institution Role
Universitatea de Vest din Timișoara 1

Bibliography
1. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Giarmata, județul Timiș - perimetrul "Giarmata-P.U.G." - memoriu general, Timișoara, 2019, 51-52 [PUG] (site record source)