Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158662.13
NumeSitul arheologic de la Sânandrei - Sânandrei 8
JudețTimiş
Unitate administrativăSânandrei
LocalitateSânandrei
PunctSânandrei 8
ReperSitul se află poziţionat în colţul de sud-vest a localităţii Sânandrei, la 150 m VSV de punctul Sânandrei 7 şi la 350 m faţă de staţia CF Sânandrei.
Forma de reliefGrind
Utilizare terenagricultură
CategorieLocuire
TipAşezare
DescriereAşezarea speculează un grind din albia majoră a Pârâului Niarad, terenul aici fiind mai înalt cu aproximativ 2 m faţă de arealul din
jur. Grindul în vechime a fost înconjurat, cel mai probabil, în totalitate de un braţ al pârâului Niarad (Bega Veche), ceea ce făcea ca zona să aibă un plus de siguranţă. Altitudinile absolute sunt specifice zonei de câmpie joasă, acestea găsindu-se în intervalul 89-91 m.
DescoperitorOctavian Rogozea et alii
Data descoperirii2013
Suprafața sitului aprox. 4 ha
Data ultimei modificări a fişei01.07.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca târzie a bronzului   Cu ocazia cercetării de teren au fost recoltate de pe întreaga suprafaţă materiale arheologice constând exclusiv în fragmente ceramice. Materialul ceramic nu permite identificarea unor forme, fiind compus exclusiv in părţi de vas decorate. Din cauza lucrărilor agricole din zonă materialul se prezintă deosebit de fragmentar. Incizie, înfăţişând linii sau benzi incizate, precum şi canelurile sau butonii indică faptul că materialul se poate data în cuprinsul primei etape a bronzului târziu, fără a putea preciza însă cultura de care aceste materiale aparţin.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2013
Nume Prenume Rol
ROGOZEA Octavian
   

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian-Cristian, Noi puncte arheologice situate în hotarele localităților Timișoara și Sânandrei (jud. Timiș), Arheovest, JATEPress Kiadó, Szeged, 2013, 122-123, 1, 7-8, http://arheovest.com/simpozion/arheovest1/07_119_134.pdf [Publicaţie]
2. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sânandrei, județul Timiș-Perimetrul "Sânandrei-P.U.G.", Timișoara, 2019, 30-32 [PUG] (sursa fişei de sit)