Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   158092.13
Nume   Situl arheologic de la Sânmartinu Sârbesc - Grădişte
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Peciu Nou
Localitate   Sânmartinu Sârbesc
Punct   Grădişte
Reper   Situl se află la cca. 1,86 km V-SV de biserica sârbească din Sânmatrinu Sârbesc, la cca. 6,5 km NE de biserica catolică din Iohanisfeld şi la cca. 7 km N-NV de biserica catolică din Otelec; la cca. 58 m S de malul sudic al râului Bega Mică (Ţeba).
Reper hidrografic - nume   Bega Mică (Ţeba)
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   Grind
Utilizare teren   agricultură
Categorie   Locuire civilă
Tip   Aşezare deschisă
Descriere   Situl este situat pe un grind înalt şi constă într-o aşezare deschisă. Pe prima ridicare topografică habsburgică zona apare înconjurată la nord, vest şi est de braţe de râu şi marcată ca o fortificaţie dreptunghiulară. Începând cu cea de-a doua ridicare topografică habsburgică zona a fost sistematizată pentru agricultură, râul a fost canalizat, iar la sud de sit a fost creat un drum ce se află pe acelaşi loc şi în prezent (DC 203). Pe cea de-a treia ridicare topografică habsburgică apare pentru prima dată toponimul de Grădişte (Gradište) ce defineşte strict zona restrânsă între braţele de râu, acum îndiguite şi drum. Situl a fost reperat pe baza abundenţei de material arheologic, constând din fragmente ceramice ce aparţin epocii bronzului şi evului mediu.
Observații   Situl este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă.
Situl a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Data descoperirii   2019
Suprafața sitului   2,21 ha.
Stare de conservare   bună / 29.10.2020
Riscuri antropice   Afectare parţială: 2 / 29.10.2020
Regim de proprietate   privată
Data ultimei modificări a fişei   21.12.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului Cruceni-Belegis  

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri, decoruri cu piaptănul, textilmuster, brâuri alveolate, crestături, incizii în ghirlandă) şi atipice, o fusaiolă, o greutate de lut şi fragmente de chirpici. Cronologic, acestea pot fi încadrate în epoca bronzului, mai exact culturii Cruceni-Belegis şi în evul mediu.


 
aşezare  Ev mediu    

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri, decoruri cu piaptănul, textilmuster, brâuri alveolate, crestături, incizii în ghirlandă) şi atipice, o fusaiolă, o greutate de lut şi fragmente de chirpici. Cronologic, acestea pot fi încadrate în epoca bronzului, mai exact culturii Cruceni-Belegis şi în evul mediu.


 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză decembrie 2019 * DIACONESCU Dragoș
* BUNOIU Victor
DJC Timiș * *
Muzeul Național al Banatului * *

Bibliografie
1. Bertea, Sofia, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Prima ridicare topografică austriacă (Harta topografică iozefină), 1764 - 1785 [Referinţă cartografică]
3. A doua ridicare topografică austriacă (Harta topografică a Imperiului Habsburgic), 1807-1869 [Referinţă cartografică]
4. A treia ridicare topografică austriacă (A treia campanie militară de ridicări topografice a Imperiului Austro-Ungar și a statelor învecinate), 1869-1910 [Referinţă cartografică]
5. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, 2021 [Localizare geografică]
 
 
Scroll