Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN155537.30
NumeSitul arheologic de la Sânnicolau Mare - Jara/ Staţie TRAFO/ Obiectiv 21
JudețTimiş
Unitate administrativăOraş Sânnicolau Mare
LocalitateSânnicolau Mare
PunctJara/ Staţie TRAFO (Obiectiv 21)
ReperSitul se află la est de localitate, pe suprafaţa plană din cadrul unei terase fluviale mai largi, mărginită spre nord de cursul râului Aranca, aflat la 200 m distanţă.
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire civilă
Tipaşezare
ObservațiiObiectivul a fost descoperit în contextul cercetării pentru P.U.G., la 17.04.2019.
Harta districtuală (1721) ilustrează prezenţa în această zonă a prediului Iara (echivalent cu Jara), toponim menţionat de istoriografie ca desemnând o localitate medievală dispărută; aici s-ar fi găsit şi ceramică de factură avară. Prezenţa ceramicii medievale timpurii în cadrul Obiectivului 21 sugerează o posibilă asociere a celor două aşezări. În acelaşi timp, la numai 200 m spre V se află perimetrul marelui sit de la Selişte (Obiectiv 2), care de asemenea conţine artefacte medievale timpurii. Nu ştim cât de precisă a fost stabilită limita estică a Obiectivului 2, iar cercetarea nu a depăşit limita perimetrului PUG spre V, limita Obiectivului 21 în această direcţie fiind incertă. De aceea, nu este exlusă posibilitatea ca, cel puţin aşezările de ev mediu timpuriu din cadrul Obiectivelor 2 şi 21, să se fi aflat în directă legătură, iar vechea localitate Jara să fie parte din ambele obiective. Demn de menţionat este şi faptul că la puţin peste 100 m N de Obiectivul 21 trece linia unui val de pământ, observabil pe imaginile satelitare şi care pare anterior epocii moderne.
Suprafața sitului 1,7 ha
Data ultimei modificări a fişei2.4.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Preistorie      
Aşezare  Epoca medievală timpurie      

Bibliografie
1. Floca, Cristian; Micle, Dorel; Hegyi, Alexandru, Sânnicolau Mare, întâlnirea dintre arheologie și dezvoltarea urbanistică, Patrimonium Banaticum, VIII, 2018, 159 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)