Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code155537.30
NameSitul arheologic de la Sânnicolau Mare - Jara/ Staţie TRAFO/ Obiectiv 21
CountyTimiş
CommuneOraş Sânnicolau Mare
City/Town/VillageSânnicolau Mare
PlaceJara/ Staţie TRAFO (Obiectiv 21)
LandmarkSitul se află la est de localitate, pe suprafaţa plană din cadrul unei terase fluviale mai largi, mărginită spre nord de cursul râului Aranca, aflat la 200 m distanţă.
Geomorphologycâmpie
Land utilityagricultură
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare
NotesObiectivul a fost descoperit în contextul cercetării pentru P.U.G., la 17.04.2019.
Harta districtuală (1721) ilustrează prezenţa în această zonă a prediului Iara (echivalent cu Jara), toponim menţionat de istoriografie ca desemnând o localitate medievală dispărută; aici s-ar fi găsit şi ceramică de factură avară. Prezenţa ceramicii medievale timpurii în cadrul Obiectivului 21 sugerează o posibilă asociere a celor două aşezări. În acelaşi timp, la numai 200 m spre V se află perimetrul marelui sit de la Selişte (Obiectiv 2), care de asemenea conţine artefacte medievale timpurii. Nu ştim cât de precisă a fost stabilită limita estică a Obiectivului 2, iar cercetarea nu a depăşit limita perimetrului PUG spre V, limita Obiectivului 21 în această direcţie fiind incertă. De aceea, nu este exlusă posibilitatea ca, cel puţin aşezările de ev mediu timpuriu din cadrul Obiectivelor 2 şi 21, să se fi aflat în directă legătură, iar vechea localitate Jara să fie parte din ambele obiective. Demn de menţionat este şi faptul că la puţin peste 100 m N de Obiectivul 21 trece linia unui val de pământ, observabil pe imaginile satelitare şi care pare anterior epocii moderne.
Site Surface 1,7 ha
Last record update2.4.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Preistorie      
Aşezare  Epoca medievală timpurie      

Bibliography
1. Floca, Cristian; Micle, Dorel; Hegyi, Alexandru, Sânnicolau Mare, întâlnirea dintre arheologie și dezvoltarea urbanistică, Patrimonium Banaticum, VIII, 2018, 159 [Publicaţie] (site record source)