Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   26662.07
Nume   Situl arheologic de la Sântandrei - Râturi
Județ   Bihor
Unitate administrativă   Sântandrei
Localitate   Sântandrei
Punct   Râturi
Reper   Situl arheologic se află în partea nordică sau nord-estică a localităţii Sântandrei între drumul de pământ care limitează spre nord proprietăţile de pe strada Râturi şi albia majoră a râului Crişul Repede. Terasa cu expunere sudică se află la miazănoapte de un braţ vechi al Peţei, mai precis în locul unde acesta făcea o buclă adâncă spre nord.
Reper hidrografic - nume   Crişul Repede
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   câmpie
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Observații   Localizarea a fost realizată comparând imaginile din satelit din PUG, precum şi prin folosirea Google Maps.
Data ultimei modificări a fişei   30.03.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca medievală (sec. XIV-XV/XVI)    

Situl a fost reperat cu ocazia cercetărilor arheologice de teren din anii 70-80 pentru că el este reprezentat topografic de A. Hadnagy în anul 1983, alături de alte ridicări topografice ale siturilor din comună. În monografia Sântandreiului este amintită descoperirea în grădina unui localnic a mai multor fragmente ceramice cenuşii şi negre lucrate la roată, împreună cu un pumnal de luptă celtic. Este însă, cel mai probabil, o confuzie cu descoperirea de la locul unde Podul Moii întâlnea albia majoră a Crişului. Cu ocazia cercetărilor de teren pentru elaborarea studiului arheologic pentru PUG Sântandrei, pe prima terasă a Crişului, într-un sol altfel lutos şi cu pietre de râu a fost sesizată o pată de culoare mai închisă a pământului arabil datorată locuirii de aici. Fragmentele ceramice recoltate de la suprafaţă aparţin secolelor XIV-XV/XVI. Din acelaşi loc au fost culese şi fragmente de cărămizi sau din gresie de la râşniţe manuale folosite de locuitorii acestei aşezări medievale.

Satul dispărut sesizat pe teren poate fi identificat cu Medieşul amintit pentru prima dată în documente la 1329 sub denumirea Medyes, la 1341, Medieş, în posesia Capitlului de Oradea. Jakó Zsigmond presupune că satul a dispărut în secolul XVI sau XVII în timpul depopulării satelor datorate deselor incursiui turceşti, iar amplasamentul era presupus undeva în vecinătatea Ioşiei (Ösi).

 
 
Cercetare
 
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2016

Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea BULZAN Sorin
2. 1970-1980

     

Bibliografie
1. Iuhas, Dumitru; Tăutu, Nicolae; Filip, Ioan, Sanctus Andreas Monografa Comunei Sântandrei, XLVIII; anul 2018, Arca, Oradea, 2012 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Jakó, Zsigmond, Bihar megye a török pusztítás előtt, 1940 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Emödi, János, Bronzkori települéles a Pece Torkolánál, (O așezare a culturii Otomani și Wietemberg la Palota Veche), Törteneti adatok Nagyvárad múltjábol, 2000 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Dumitrașcu, S., Așezări și descoperiri dacice din vestul și nord-vestul României în secolele II-IV, Lucrări Științifice, 2, Oradea, 1968, 239-256 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
5. Crișan, Ioan, Așezări, monumente și descoperiri feudale timpurii și feudale din hotarele comunelor Cefa, Nojorid și Sântandrei (jud. Bihor), Crisia, XX, Oradea, 1990, 129-157 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
6. Bulzan, Sorin, Studiu arheologic al comunei Sântandrei - PUG, Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, 2016 [Studiu istoric] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll