Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN11851.04
NumeSitul arheologic de la Sîvârşin - Sit 6
JudețArad
Unitate administrativăSăvârşin
LocalitateSăvârşin
PunctSit 6
ReperSitul este amplasat în extremitatea sud-estică a localităţii, între DN şi calea ferată, în lunca majoră a Mureşului .
Forma de relief19.500 m2
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiCa urmare a săpăturii arheologice preventive desfăşurate ulterior diagnosticului arheologic intruziv a fost decapată şi cercetată arheologic suprafaţa de 19.500 m2. În acest spaţiu au fost descoperite 102 complexe arheologice din diferite perioade istorice şi de diferite tipuri.
Data ultimei modificări a fişei7.2.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare; necropolă  post-romană (secolele III-IV) neprecizată Un prim orizont cronologic prezent este cel al secolelor III-IV, caracterizat de o locuire cu gropi adâncite în pământ şi locuinţe cu pereţi din structuri de lemn şi împletitură lutuită. De acest orizont ţin cele mai multe complexe, şi sunt structurate în jumătatea estică a sitului, 40 de astfel de complexe având în umplutură material tipic, databil. Alte 40 de complexe, aflate în vecinătate, sau în relaţia cu aceste complexe de post-romane sunt lipsite de material databil, însă pe baza distribuţiei lor spaţiale, similitudinea formei şi a umpluturii pot fi puse în legătură cu acest orizont de sec. III-IV.
Tot de acest interval cronologic ţine un grup de trei complexe identificate ca fiind o descoperire funerară, de incineraţie, fiind vorba despre o groapă de mici dimensiuni cu oase umane calcinate, în groapa învecinată fiind observate fragmente dintr-o căniţă de factură fină, lucrată la roată, de culoare gri-cenuşie. În apropierea lor se află o unitate formată din 4 gropiţe de par de mici dimensiuni, dispuse la distanţă egală una faţă de alta, şi cu umplutură bogată în arsură.
 
spaţiu-atelier  evul mediu timpuriu neprecizată Un alt orizont cronologic, cel al perioadei medievale timpurii este reprezentat de 4 complexe situate în latura vestică a suprafeţei cercetate, cu două cuptoare cu groapă de deservire, aflate în vecinătatea unei altuia, precum şi două gropi cu material rezultat din activităţi intense care implică folosirea focului.  
Locuire, necropolă  Epoca medievală târzie   Un ultim orizont cronologic este reprezentat de opt complexe din perioada medievală timpurie, cu gropi menajere destul de bogate în material arheologic, prezentând fragmente ceramice de forme variate, lucrate la roată şi decorate.
Un grup de morminte, format dintr-un număr relativ restrâns de morminte, 7 la număr, aparţine cel mai probabil unui mic cimitir medieval târziu format din mormintele membrilor unei familii. Unul dintre aceste morminte are ca inventar 7 nasturi de bronz şi 11 cuie de fier. În alte două morminte au fost descoperite depuse la picioare lespezi de piatră de diferite dimensiuni.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2018
Nume Prenume Rol
URSUȚIU Adrian 2
URÁK Malvinka 2
MĂRGINEAN Florin 1
Instituţia Rol
Complecul Muzeal Arad 1
Institutul de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca 2

Bibliografie
1. Ursuțiu, Adrian, Cronica cercatărilor aheologice din România. Campania 2018, Institul Național al Patrimoniului; Muzeul Național Brukenthal, 2019, 301-302 [Publicaţie]