Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN77162.01
NumeSitul arheologic de la Schela
JudețGalaţi
Unitate administrativăSchela
LocalitateSchela
ReperA fost localizat la 1 km Sud de localitatea Schela, pe o terasă joasă, la est de o zonă mlăştinoasă ce a făcut parte din lacul Lozova, aflat acum pe teritoriul comunei Braniştea.
Utilizare terenpăşune
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiCercetările preventive au scos la lumină o zonă marginală a sitului arheologic, în care se aflau numai gropi menajere, complexele de locuit aflându-se probabil la nord sau la sud, pe firul văii Lozovei.
Suprafața sitului 2 900 mp - suprafaţa cercetată
Stare de conservaregrav afectat / 02.10.2019
Riscuri naturaleExces de apă în sol: 4 / 02.10.2019
Data ultimei modificări a fişei15.10.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului Noua    
aşezare  Epoca migraţiilor (secolul al IV-lea d. Hr.) Sântana de Mureş Ceramica de pe acest sit este majoritar de factură locală - carpică, cu analogii în siturile arheologice de la Tuluceşti, Schela1 şi Lieşti. De altfel, în judeţul Galaţi descoperirile de factură carpică sunt cunoscute în 17 puncte semnalate în urma unor periegheze. Situaţia din complexul (C1) unde pe lângă materialul ceramic predominant de factură locală, întâlnim atât fragmente ceramice cu originea în
Sântana de Mureş, cât şi fragmente ceramice de factură romană (amfore cu gâtul lung şi ulcioare, sugerează existenţa unor relaţii de shimb comercial dezvoltate. Cu atât mai mult prezenţa, amforelor cu gâtul lung, specifice perioadei sec. III - începutul sec. IV, atestă existenţa comerţului intens practicat de negustorii romani cu autohtonii carpi, situaţie explicată şi prin distanţa mică dintre aşezarea de la Schela şi castrul roman de la Barboşi.
 

Bibliografie
1. Parnic, Valentin, Raport de cercetare arheologică preventivă. Aşezare carpică, com. Schela, jud. Galaţi, 2013 [raport] (sursa fişei de sit)
2. Jugănaru, Gabriel, 2013 [fișă tehnică]