Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   143469.08
Nume   Locuinţa din Sibiu - Piaţa Mare, nr. 2-4
Județ   Sibiu
Unitate administrativă   Municipiul Sibiu
Localitate   Sibiu
Adresa   Piaţa Mare, nr. 2-4
Punct   Piaţa Mare, nr. 2-4
Categorie   construcţie
Tip   edificiu
Data descoperirii   2004
Data ultimei modificări a fişei   20.01.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Casă  Epoca modernă (începutul sec. XX)    

Clădirea din Piaţa Mare, ce rivalizează prin dimensiuni cu învecinatul Palat Brukenthal, este un exemplu de îmbinare a eclectismului conservator de la începutul secolului şi noului curent, Jugendstil. Faţada este încărcată cu diverse elemente decorative în timp ce interioarele amintesc de Jugendstil. Impresionează holurile de la parter, cel de la intrare fiind boltit semicilindric, brâul ornamental cu motive greceşti şi capete de lei figurate. Clădirea a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea, motiv pentru care nu a fost menţionată în monografiile istorice sau în Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu, apărută la Köln în anul 1999.

 
casă  Epoca modernă (Epoca modernă)        
Aşezare  Epoca medievală        
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 2004

Muzeul Național Brukenthal BEŞLIU, MUNTEANU Petre

Bibliografie
1. Beşliu, Munteanu, Petre, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2004, CIMEC - Institutul de Memorie Culturala, Bucureşti, 2005, 343-344, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3228&d=Sibiu-Casa-din-Piata-Mare-nr-2-4-2004 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Luca, Sabin, Adrian; Pinter, Zeno, Karl; Georgescu, Adrian, Repertoriul arheologic al județului Sibiu (Situri, Monumente arheologice și istorice), Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, Centrul pentru Cercetarea și Valorificarea Patrimoniului Cultural Transilvănean în Context European, Bibliotheca SepteMateriale și cercetări arheologicestrensis III, Editura Economică, Sibiu, 2003, 191-203, https://www.academia.edu/12415898/Repertoriul_arheologic_al_jude%C5%A3ului_Sibiu_Situri_monumente_arheologice_%C5%9Fi_istorice_Sibiu_2003 [Repertoriu]
 
Fotografii sit

Scroll