Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   143469.230
Nume   Poarta Bürger (Ocnei) de la Sibiu - Str. Ocnei, nr. 31
Județ   Sibiu
Unitate administrativă   Municipiul Sibiu
Localitate   Sibiu
Punct   Str. Ocnei, nr. 31
Reper   Substrucţiile Porţii Ocnei au fost descoperite pe strada Ocnei, în dreptul Colegiului Tehnic Independenţa.
Reper hidrografic - nume   Cibin
Reper hidrografic - tip   râu
Utilizare teren   locuire
Categorie   fortificaţie
Tip   poartă
Descriere   Poarta Ocnei (Burgerthor) este denumirea unuia din turnurile care împreună cu Poarta Cisnădiei (Heltauerthor), Poarta Elisabeta (Elisabethor), Poarta Joagărului (Sagthor) protejau şi controlau accesul în incinta fortificată a oraşului medieval Hermannstadt (Sibiu). Actuala strada a Ocnei (Burgergasse) a fost modernizată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ca o gravă consecinţă, turnul de poartă a fost demolat în 1857.
Data ultimei modificări a fişei   16.01.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Poartă  Epoca medievală (sec. XVI)      
Pod de lemn  Epoca medievală    

Din vechiul pod de lemn peste braţul Cibinului s-a păstrat în poziţie secundară un lemn cu lungimea de 68 cm, în secţiune pătrată cu laturile de 17 cm şi cu o gaură de 8,5 cm; alţi stâlpi din lemn surprinşi in situ în 2012 sau răscoliţi de săpături mai vechi par a fi făcut parte tot din structura podului din lemn.

 
Turn de poartă  Epoca medievală    

Cercetarea părţii estice a turnului de poartă a relevat câteva caracteristici. Zidul de închidere spre nord are lăţimea de 2 m şi lasă spre sud o incintă cu lungimea de patru metri. Spaţiul se termină cu un segment de zid, probabil baza unui arc de boltă. În continuare, spaţiul interior al turnului se îngustează cu o nouă travee de mărime asemănătoare cu prima. Zidăria de legătură între turnul de poartă şi zidul de incintă a fost distrusă de un şanţ modern.
Cercetarea arheologică a permis observaţii de detaliu. Substrucţia Turnului Porţii Ocnei a fost aşezată pe o zidărie înaltă de 0,40 m formată din bolovani uriaşi.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2012

Muzeul Naţional Brukenthal BEŞLIU, MUNTEANU Petre
2. cercetare preventivă 2010

Muzeul Naţional Brukenthal BEŞLIU, MUNTEANU Petre
URDUZIA Claudia

Bibliografie
1. Beşliu, Munteanu, Petre; Urduzia, Claudia, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2010, Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2011, 232, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4666&d=Sibiu-Strada-Ocnei-2010 [Publicaţie]
2. Beşliu, Munteanu, Petre, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2012, Institutul Național al Patrimoiului, București, 2013, 178-180, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5015&d=Sibiu-Poarta-Ocnei-str-Zidului-si-str-Croitorilor-2012 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll