Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN12411.16
NumeSitul arheologic de la Şiştarovăţ - Valea Bosniac-3
JudețArad
Unitate administrativăŞiştarovăţ
LocalitateŞiştarovăţ
PunctValea Bosniac-3
Reperobiectivul arheologic se află la 2,53 km VSV de biserica ortodoxă din Şiştarovăţ; la 1,4 km V de DJ 572 Şiştarovăţ - Cuveşdia; la 6,93 km S de biserica ortodoxă din Băile Lipova şi la 70 m V de versantul stâng al Pârâului Valea Bosniac.
Forma de reliefDeal
Utilizare terenpădure
CategoriePunct de observaţie
Tippunct de observaţie
Descrierepotenţialul obiectiv este amplasat pe un bot de promontoriu proeminent, care domină cu cca. 25 m diferenţă de nivel talvegul Pârâului Valea Bosniacului şi cu cca. 20 de m aşezarea medievală de la Şiştarovăţ 13. Pe laturile de E, N şi S, promontoriul este mărginit de pante abrupte, singura cale de acces mai lesnicioasă fiind dată de culmea de legătură cu masivul deluros de pe latura de V. Chiar dacă actualmente suprafaţa terenului este împădurită, vizibilitatea asupra întregului curs al Văii Bosniacului este una excepţională.
Observațiipunct de observaţie (?). Obiectivul în discuţie ocupă un punct strategic important, amplasat pe promontoriul de la obârşia Pârâului Valea Bosniacului. Cercetările arheologice de teren au constatat existenţa unor posibile amenajări antropice, vizând terasarea platoului superior al promontoriului. Doar demararea unor investigaţii prin săpătură în viitor vor fi în măsură să precizeze dacă în această locaţie a existat un punct de observaţie sub forma unui eventual turn din lemn.
DescoperitorLiviu Măruia, Lavinia Bolcu, Oana Borlea, Ioan Vedrilă, Alexandru Berzovan
Data descoperirii2009
Stare de conservaremedie / 27.04.2016
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 27.04.2016
Data ultimei modificări a fişei27.4.2016
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca medievală (sec. XIV-XVI)   în urma cercetărilor arheologice de teren nu s-a descoperit material arheologic care să poată asigura chiar şi o datare generală a obiectivului. Dacă cercetările viitoare vor confirma că în acest punct se găseşte un punct de observaţie, probabil că acesta poate fi pus în relaţie cu aşezările medieval dezvoltate (sec. XIV-XVI).

arealul posibilului obiectiv este actualmente acoperit de pădure, astfel încât la suprafaţa terenului nu au putut fi regăsite artefacte arheologice. Sondajul de verificare a texturii solului (40 x 30 cm şi 50 cm adâncime) a arătat existenţa unui sol brun-cenuşiu, cu importante urme de lemn carbonizat şi chirpic, dar nu şi fragmente ceramice.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2009
Nume Prenume Rol
MĂRUIA Liviu 1
BORLEA Oana 1
BOLCU Lavinia 1
BERZOVAN Alexandru 1
VEDRILĂ Ioan 1
Instituţia Rol
U Timişoara 1

Bibliografie
1. Măruia, Liviu, 2009 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)