Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN77233.03
NumeValul de pământ de la Smârdan
JudețGalaţi
Unitate administrativăSmârdan
LocalitateSmârdan
ReperSegmentul din "valul lui Traian" a fost identificat la 4,5 kilometri vest de localitate, pe malul estic al văii Şerbeştilor Vechi, venind dinspre sud, sud-vest. Valul este tăiat în punctul La cruci (cota 85) de şoseaua Galaţi - Slobozia Conachi; la trei kilometri spre nord, nord-vest, între două movile, în punctul "Portiţa" valul este întrerupt; pe aici trece şi şoseaua Galaţi - Cudalbi. Fortificaţia liniară antică este flancată de valea Gheboasei la est şi valea Greaca la vest (toponime preluate după planurile directoare de tragere ale armatei române), dispuse relativ simetric, la aproximativ 1600/1700 de m de val.
Utilizare terenagricultură
Categoriefortificaţie
Tipval de pământ
DescriereValul se întinde de la nord de Galaţi, având capătul de est în apropiere de gara Tuluceşti, în lunca Prutului, şi capătul de vest la marginea sudică a satului Traian, pe malul stâng al Siretului, pe o lungime de 90 de km. A fost cercetat încă din 1885, profesorul Radu Vulpe efectuând cercetări mai ample în 1948-1949, iar profesorul Mihalache Brudiu, definitivând munca predecesorului său în jurul anilor 1970-1980.
ObservațiiTot acest sector al fortificaţiei liniare antice este amenajat actualmente ca drum, începând din marginea nord-estică a satului Cişmele (DJ 255A) până la Traian, comuna Braniştea, astfel că tarea de conservare a valului a avut de suferit pe alocuri, dar dimensiunile sale s-au păstrat într-o stare satisfăcătoare de conservare.
DescoperitorPamfil Polonic
Suprafața sitului 7000 de metri
Stare de conservareprecară / 30.10.2019
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 23.08.2019; Agricultură intensivă: 3 / 23.08.2019
Data ultimei modificări a fişei30.10.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Atestare documentară Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Val de pământ      Prima secţiune efectuată la Smârdan, prilejuită de construcţia canalului magistral din sistemul de irigaţii a Câmpiei Covurluiului, în anul 1984, a relevat câteva informaţii despre val. Astfel, cunoaştem dimensiunile fortificaţiei (H şanţ = 5 m., l bermă = 4,50 m., l val = 16-17 m.) în acest punct, faptul că s-au sesizat două faze de construcţie şi existenţa unui par din lemn în structura valului, un posibil indiciu cu privire la prezenţa unei palisade.

Ceea ce este interesant de notat în legătură cu acest segment al fortificaţiei liniare antice este faptul că, spre exterior (spre inamic), la aproximativ 1500 m spre vest, posibilităţile de observaţie în adâncime sunt „mascate” de prezenţa dealului Greaca. În aceste condiţii, existenţa unui lanţ de movile (puncte de observaţie!?) începând din spatele valuluialături de „movila la Traian” aflată în imediata vecinătate a fortificaţiei liniare oferă o explicaţie strategia romană aplicată în această zonă „accidentată”.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnoză 2014
Nume Prenume Rol
CROITORU Costin
Instituţia Rol
Muzeul de Istorie Galați
Muzeul Brăilei "Carol I" 1
2. sondaj 1984
Nume Prenume Rol
BRUDIU Mihalache 1
Instituţia Rol
Universitatea "Dunărea De Jos" Galați 1

Bibliografie
1. Croitoru, Costin, Raportul diagnozei de teren - Cișmele, com. Smârdan, jud. Galați, Galați, 2014 [Fişă tehnică]
2. Brudiu, Mihalache, Cercetări privind valurile antice din sudul Moldovei, Din istoria Europei romane, Oradea, 1995, 227-236 [Publicaţie]