Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN124420.04
NumeSitul arheologic de la Ştefan cel Mare - Piciorul Stâncii
JudețNeamţ
Unitate administrativăŞtefan Cel Mare
LocalitateŞtefan Cel Mare
PunctPiciorul Stâncii
ReperSitul este amplasat în partea central-estică a depresiunii Cracău-Bistriţa; pe terasa stângă a pârâului Văleni, în zona de confluenţă cu un canal de regularizare a unui dintre izvoarele pârâului Văleni.
Forma de reliefcolinară
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
TipAşezare
DescriereCa urmare a utilizării surselor media (GoogleEarth, Inisviewer) am analizat semnele solului. La verificarea realizată pe terasa dreaptă a canalului de regularizare a unuia dintre izvoarele care se varsă în pârâul Văleni în aval de punctul Stânca-Şerbeşti, am observat şi colectat numeroase resturi arheologice reprezentate de fragmente de lipitură din lut ars, fragmente de olărie lucrate cu mâna sau la roată, fragmente de râşniţe de mână, distribuite pe o suprafaţă de 7,16ha. Nucleul aşezării din perioada târzie a Epocii bronzului este reprezentat de urmele a nouă "cenuşare" situate pe o terasa lină orientată N-S şi declivitatea situată între 0,0%-2,1%. Resturile artefactuale din perioada secolelor II-IV A. D. sunt situate spre marginea terasei şi ar putea fi contemporane cu cele de pe malul drept. Fragmentele artefactuale din perioada târzie a Epocii bronzului sunt alcătuite din: fragmente de olărie lucrată cu mâna (pastă omogenă şi pastă cu incluziuni vizibile, aplicaţii plastice la exterior), fragmente de lipitură din lut, fragmente de artefacte din piatră, fragmente osteologice prelucrate.
Observaţii: Materialul arheologic se află concentrat pe suprafaţa "cenuşarelor" precum şi răspândit pe întreaga suprafaţă a poligonului care delimitează aria investigată. Se impune protejarea imediată şi realizarea unei investigaţii arheologice.
Data descoperirii2015
Suprafața sitului 7,16ha
Stare de conservarebună / 31.01.2018
Riscuri naturaleExces de apă în sol: 2 / 31.01.2018
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 31.01.2018; Agricultură intensivă: 3 / 31.01.2018
Regim de proprietateprivat[
Data ultimei modificări a fişei31.1.2018
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca bronzului (sec. XVI-XII a.Chr.) Noua / I-II    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2015-2017
Nume Prenume Rol
GAFINCU Alexandru 3
BOLOHAN Neculai 1+2
Instituţia Rol
DJC Neamț 1
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași 2
CMJ Neamţ 3

Bibliografie
1. Zaharia, N.; Petrescu-Dâmboviţa, M.; Zaharia, Em., Aşezări din Moldova, De la paleolitic pînă în secolul al XVIII-lea, București, 1970, 368-369, punctul c [Publicaţie]
2. Cucoş, Ştefan, Contribuții la repertoriul arheologic al județului Neamț, Memoria Antiquitatis, XVIII, 1992, 51, punctele b și k [Publicaţie]
3. Bolohan, Neculai, 2017 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)