Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN65351.10
NumeBiserica Roşie din Târgovişte
JudețDâmboviţa
Unitate administrativăMunicipiul Târgovişte
LocalitateTârgovişte
AdresaCalea Domnească, nr. 83
PunctBiserica Roşie
ReperBiserica se află în partea de SE a vetrei oraşului medieval Târgovişte, pe Calea Domnească, nr. 261, la intersecţia străzilor Calea Domnească şi Nicolae Radian.
Categorieconstrucţie de cult
Tipbiserică şi necropolă
DescriereBiserică de tip navă, cu turlă clopotniţă pe pronaos, cu acces printr-un turn plasat pe latura de nord. Tot aici se află o capelă de curte bioerească construită de Coadă Vornicul între 1543-1545, dar şi un concac şi un cimitir (sec. XVI-XIX).
ObservațiiÎn "Repertoriul Arheologic al judeţului Dâmboviţa" al autorilor Olteanu, Gheorghe; Cârstina, Ovidiu şi Căprăroiu, Denis, adresa la care se află acest punct este: str. Calea Domnească, nr. 263. Reper: Biserica se află la intersecţia străzilor Calea Domnească cu G. Coşbuc.
Este posibil ca numerotarea străzilor să fie schimbată, iar unele străzi să-şi fi schimbat denumirea, astfel str. G. Coşbuc să fi devenit Nicolae Radian.
Data ultimei modificări a fişei26.9.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
biserică  Epoca medievală (sec. XIII -XVIII) neprecizată Au fost efectuate săpături arheologice în anii 1960-1962 de către Radu Gioglovan. Din păcate nu s-a păstrat nici un fel de informaţie scrisă (documentaţie de şantier, planuri, planşe, notiţe etc.) ci numai informaţii verbale (lacunare şi subiective) despre materialele arheologice, rezultatele descoperirilor şi amplasarea secţiunilor.
În momentul începerii campaniei de săpături, despre monument se cunoşteau următoarele date:
- biserică de tip sală, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", cunoscută până târziu sub numele de Biserica Roşie, datorită culorii sale (faţadă alcătuită din cărămizi aparente) a fost ridicată în prima jumătate a sec. XVI, în partea de S a oraşului medieval, pe Calea Domnească, fosta Uliţă Mare.
- monumentul a fost înălţat ca paraclis al curţii medievale a lui Coadă Vornicul, între 1542-1545, când ctitorul este menţionat în documente ca fiind mare vornic.
- până în cea de-a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, nu avem alte date despre lăcaş decât ştirile referitoare la reparaţii minore făcute in timpul domniilor lui Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu.
- în martie 1768, biserica devine metoh al Mănăstirii Dealu, potrivit zapisului lui Scarlat Drugănescu, descendent la familiei ctitorului.
- pisania târzie (din anul 1828), menţionează că biserica era netencuită, cu tâmpla de lemn distrusă şi "în stare proastă", a fost acoperită cu tencuială şi zugrăvită" de iznoavă adăugându-i-se un mic pridvor".
- monumentul, ajuns până in perioada interbelică neschimbat de reparaţii sau adăugiri importante care să-i modifice aspectul iniţial, a fost demolat în anul 1924, ca urmare a unei hotărâri a administraţiei de atunci a oraşului.
- într-o fotografie a lăcaşului de dinainte de demolare, monumentul apare cu planul de formă dreptunghiulară, fără abside laterale, având un turn clopotniţă aflat pe pronaos şi faţade lipsite de orice decoraţie. În campania 2005 a fost cercetată cea mai mare parte a bisericii de lemn descoperită în campania precedentă, biserică existentă sub cea de zid ridicată de Coadă Vornicul. Pe baza inventarului mormintelor descoperite (4 în campania a II-a şi 3 a III-a) în interiorul bisericii de lemn (care aparţin primei faze de funcţionare a lăcaşului) putem data biserica de lemn ca aparţinând intervalului cuprins între sec. XV-XVI.
 
necropola  Epoca medievală (sec.XIII-XVIII) neprecizată Au fost descoperite 25 morminte în prima secţiune (S 1) şi 15 morminte în cea de-a doua (S 2), cu un inventar relativ bogat (obiecte de podoabă: inele, cercei, monede etc.).  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare de salvare 2005
Nume Prenume Rol
CĂPRĂROIU Denis 2
OLTEANU Gheorghe 1
DIACONESCU Petre 1
MATEI Mircea D. 1
Instituţia Rol
CNMCD Târgovişte 1
UV Târgovişte 2
2. cercetare de salvare 2002
Nume Prenume Rol
MATEI Mircea responsabil
OLTEANU Gh. membru
Instituţia Rol
UV Târgovişte 1
CNMCD Târgovişte 2
3. cercetare de salvare
Nume Prenume Rol
OLTEANU Ghe. responsabil
DIACONESCU Petru membru
Instituţia Rol
CNMCD Târgovişte 1

Bibliografie
1. Olteanu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2005, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2006, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3525 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Olteanu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2003, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2004, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=2367 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Cercetarea arheologică a habitatului urban târgoviştean, Valahica, XX, Târgovişte, 2007, 197 [Publicaţie]
4. Olteanu, Gheorghe; Cârstina, Ovidiu, Căprăroiu, Denis, Repertoriul Arheologic al județului Dâmbovița, II (N-V), Cetatea de Scaun, Târgovișțe, 2003, 74-75, p. 85 [Repertoriu arheologic]