Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code133713.03
NameSitul arheologic de la Tohani - Stânca Strehan
CountyPrahova
CommuneGura Vadului
City/Town/VillageTohani
PlaceStânca Strehan
LandmarkSitul arheologic din punctul Stânca Strehan se află la nord-nord-vest de satul Tohani, nord de ferma Dumbrava şi de DJ 100H.
Geomorphologydeal
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
DescriptionStânca Strehan reprezintă un masiv calcaros format dintr-o serie de patru vârfuri principale şi alte două mai mici. Aşezarea se află pe o stâncă golaşă alungit-ovală ce domină zona, cu orientarea vest-est.
Situl a fost descoperit de Virgil Nitu în anul 2015 în urma unor cercetări cu detectorul de metal. Acesta a predat Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova o serie de piese printre care remarcăm o secure cu margini ridicate realizată din cupru, 3 vârfuri de săgeată din cupru şi o fibulă din bronz specifică secolului III d.Hr.. Acestea au intrat în patrimoniul instituţiei. De asemenea, a adus la muzeu şi ceramică preistorică. În data de 21 ianuarie 2015 ne-am deplasat pe teren şi am identificat locul descoperirilor.
DiscovererVirgil Niţu
Date of discovery2015
State of preservationmedie / 31.03.2017
Natural hazardsAlunecări de teren: 2 / 31.03.2017
Last record update31.3.2017
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului (mil. III) Monteoru Mare parte din ceramică este nedecorată, formele cele mai uzuale sunt vasele cu gură puternic răsfrântă (evazată). Decorurile constau în brâuri alveolate, uneori crestate, adâncituri pe buză, incizii. Apar cochilii pisate în pastă. Remarcăm şi o toartă tubulară. Câteva fragmente cu benzi cu margini în relief, într-un caz flancate de adâncituri, au analogii cu cele din situl de la Năeni-Colarea sau în mediul cultural Schneckenberg. Au mai fost descoperite o lamă de silex, o dăltiţă de piatră şlefuită, un cuţit curb de tip Krummesser şi oase de animale.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare de diagnostic și evaluare de teren 2016
Name Forename Role
FRÂNCULEASA Alin responsabil
Institution Role
MJ Prahova 1