Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN75748.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010GL-I-m-A-02974.04
NumeValul de pământ din epoca romană de la Traian
JudețGalaţi
Unitate administrativăBraniştea
LocalitateTraian
ReperAceastă lucrare defensivă are capătul vestic situat în apropierea limitei dintre comunele Şendreni şi Braniştea satele Şerbeştii Vechi şi Traian, la aproximativ 200,00 m de meandrul Siretului, iar cel estic la marginea localităţii Tuluceşti, în apropierea malului Prutului.
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terendrum, locuire
Categoriefortificaţie
Tipval
DescriereCercetările arheologice au dovedit existenţa a 2 faze de construcţie a fortificaţiei, iniţiate la o diferenţă de câteva secole una de alta, precum şi faptul că aceasta este prevăzută cu o bermă de cca. 4,50 m şi o plaisadă din lemn, care a sfârşit prin ardere. Dată fiind orientarea nordică a şanţului şi caracterististicile tehnice şi tactice, ridicarea valului este atribuită romanilor.
ObservațiiValul se întinde de la nord de Galaţi, având capătul de est în apropiere de gara Tuluceşti, în lunca Prutului, şi capătul de vest la marginea sudică a satului Traian, pe malul stâng al Siretului, pe o lungime de 90 de km. A fost cercetat încă din 1885, profesorul Radu Vulpe efectuând cercetări mai ample în 1948-1949, iar profesorul Mihalache Brudiu, definitivând munca predecesorului său în jurul anilor 1970-1980. Împreună cu "Brazda lui Novac de nord", cele 2 valuri făceau parte dintr-un sistem unitar, conceput de romani în timpul domniei lui Hadrian: "ca un veritabil obstacol, fortificat manu military, într-o zonă deschisă, fără amenajări naturale favorabile apărarii". Datele la care au fost iniţiate, cele 2 faze de construcţie ale valului, trebuie puse în legătură cu perioada în care a funcţionat castrul de la Barboşi, secolele II - III şi, respectiv, începutul secolului IV.
DescoperitorPamfil Polonic
Suprafața sitului valul are lungimea de 23,00 Km
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 28.10.2019
Regim de proprietatepublic
Data ultimei modificări a fişei30.10.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Val de pământ  Epoca romană (sec. II-III)   Din zona localităţii Traian, provine o cana cu toartă, din pastă de bună calitate, corp bitronconic, ornamentat în registrul superior cu mai multe caneluri dispuse oblic, specifică primei jumătăţi a secolului III, găsită intâmplător chiar pe Vallum. În zonă nu au fost semnalate alte artefacte.

În capătul valului, la liziera pădurii ce mărgineşte terasa Siretului, până pe malul înalt al Siretului undeva în zona mediană dintre două meandre, se află o "movilă" nu foarte mare, dar pe care este destul de probabil să fi existat o altă amenajare (un turn?). Faptul că valul nu se opreşte pe primul meandru (adică în zona cea mai apropiată) şi îşi continuă traseul paralel cu râul pe o distanţă apreciabilă, denotă faptul că în acest sector constructorul a dorit închiderea unei zone strategice, ori aceasta nu putea fi decât un vad de trecere a obstacolului hidrografic.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnoză 2013
Nume Prenume Rol
CROITORU Costin 1
Instituţia Rol
Muzeul de Istorie Galați
Muzeul Brăilei "Carol I" 1

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p. 1210, poz. 85 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
3. Asiminoaei, Rodica, PUG comuna Braniștea, județul Galați, 2007, 43-44 [PUG]
4. Croitoru, Costin, Raportul diagnozei de teren - Traian, com. Braniștea, jud. Galați, 2013 [Fişă tehnică]