Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN75748.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010GL-I-m-A-02974.04
NumeValul de pământ din epoca romană de la Traian
JudețGalaţi
Unitate administrativăBraniştea
LocalitateTraian
ReperAceastă lucrare defensivă are capătul vestic situat în apropierea limitei dintre comunele Şendreni şi Braniştea satele Şerbeştii Vechi şi Traian, la aproximativ 200,00 m de meandrul Siretului, iar cel estic la marginea localităţii Tuluceşti, în apropierea malului Prutului.
Categoriefortificaţie
Tipval
ObservațiiCercetările arheologice, au dovedit existenţa a 2 faze de construcţie a fortificaţiei, iniţiate la o diferenţă de câteva secole una de alta, precum şi faptul că aceasta este prevăzută cu o bermă de cca. 4,50 m şi o plaisadă din lemn, care a sfârşit prin ardere. Dată fiind orientarea nordică a şanţului şi caracterististicile tehnice şi tactice, ridicarea valului este atribuită romanilor. Împreună cu "Brazda lui Novac de nord", cele 2 valuri făceau parte dintr-un sistem unitar, conceput de romani în timpul domniei lui Hadrian: "ca un veritabil obstacol, fortificat manu military, într-o zonă deschisă, fără amenajări naturale favorabile apărarii". Datele la care au fost iniţiate, cele 2 faze de construcţie ale valului, trebuie puse în legătură cu perioada, în care a funcţionat castrul de la Barboşi, secolele II - III şi, respectiv, începutul secolului IV.
Suprafața sitului valul are lungime de lungimea de 23,00 Km
Data ultimei modificări a fişei12.8.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Val de pământ  Epoca romană (sec. II-III)   Din zona localităţii Traian, provine o cana cu toartă, din pastă de bună calitate, corp bitronconic, ornamentat în registrul superior cu mai multe caneluri dispuse oblic, specifică primei jumătăţi a secolului III, găsită intâmplător chiar pe Vallum. În zonă nu au fost semnalate alte artefacte, astfel încât nu se poate face nici o conexiune între această descoperire şi cronologia valului.  

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p. 1210, poz. 85 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
3. Asiminoaei, Rodica, PUG comuna Braniștea, județul Galați, 2007, 43-44 [PUG]