Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   160163.18
Nume   Tumulul de la Traian - Movila Breazului
Județ   Tulcea
Unitate administrativă   Cerna
Localitate   Traian
Punct   Movila Breazului
Reper   Movila se află la cca. 4,5 km est de localitatea Peceneaga (la limita administrativă dintre comunele Peceneaga şi Cerna), în dreapta şoselei Peceneaga – Traianu, la cca. 1,2 km de aceasta.
Forma de relief   deal
Utilizare teren   agricultură
Categorie   descoperire funerară
Tip   tumul
Descriere   Movila are o înălţime de 12 m şi o suprafaţă de 0,46 ha; aceasta are bornă geodezică. La baza movilei a fost decoperită o statuie-menhir, alături de mai multe pietre de mari dimensiuni. Piesa are o înălţime de 1,75 metri şi este în bună stare de conservare; avem de face cu un personaj masculin, cu capul şi gâtul bine profilate, ce are schiţate - pe corpul monolit - toate detaliile anatomice, precum şi o armă. Probabil că statuia a fost descoperită în centrul tumulului şi a fost transportată la baza acestuia împreună cu pietrele amintite, cu prilejul amplasării bornei.
Denumirea de "menhir", pentru acest tip de monument preistoric, vine din limba bretonă şi înseamnă, în traducere, "piatră lungă", dat fiind că este, de regulă, construit dintr-un singur bloc de piatră, în general nefasonat, aşezat vertical; monumentul avea un caracter funerar, dar şi de cult. Statuile-menhir antropomorfe erau utilizate în sanctuare sau, fixate în poziţie verticală pe movile funerare (tumuli), indicau locul unor morminte ale unor personaje cu un anume statut social.
În Dobrogea mai este cunoscută o singură statuie-menhir. A fost descoperită în anul 1924, cu prilejul construcţiei terasamentului căii ferate Medgidia-Babadag, când a fost tăiată o movilă funerară situată între Hamangia (Baia) şi Ceamurlia de Jos. În prezent statuia este expusă la Muzeul Cetăţii Histria.
Suprafața sitului   0,46 ha
Stare de conservare   medie / 24.05.2021
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 24.05.2021
Data ultimei modificări a fişei   06.12.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
statuie          
Tumul  necunoscuă      
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea IACOB Mihaela
PARASCHIV Dorel
MOCANU Marian
STAN Diana
PANAIT Valentin

Bibliografie
1. Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2014, 2015, 229-230, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5469&d=Peceneaga-Tulcea-La-Piscul-Sarat-Dealul-Cazacului-Valea-Hogii-Movila-Breazului-La-Ceardace-2014 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Simon, Alexandru; Simon Gabriel; Deacu, Adina Iuliana; Mican, Daniela, Actualizare Plan Urbanistic General și regulamentul local de urbanism comuna Peceneaga , județul Tulcea, vol. 1, 2013-2014, 76-77 [PUG] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll