Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   55268.18
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   CJ-II-m-B-07790
Nume   Biserica reformată calvină de la Turda - cartier Poiana
Județ   Cluj
Unitate administrativă   Municipiul Turda
Localitate   Turda
Adresa   Str. Morii 1
Punct   Poiana
Reper   Situl se află în cartierul Poiana, fostul sat cu acest nume fiind integrat în orşul Turda în 1966. Fosta localitate se întinde lângă drumul naţional dintre Turda şi Câmpia Turzii, astăzi centrul satului fiind indicat de biserica reformată.
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Satul Poieni a făcut parte din al şaptelea scaun secuiesc, scaunul Arieşului, format în ultimele decenii ale secolului al XIII-lea, pe teritoriul regal aparţinând comitatului Turzii. Prima menţionare a localităţii se află chiar în diploma privilegiară din 1291 a secuilor arieşeni (Polanteluk). În 1334 satul este menţionat cu numele Palyn. Biserica reformată a fost pustiită cel mai grav de către răsculaţii români în 1848. Arhiva bisericii nu s-a păstrat, deci – în afara din cele obţinute din literatura de specialitate – nu posedăm informaţii despre evoluţia clădirii în epoca modernă. A fost renovată cu erori de intervenţie în 1997.
Data ultimei modificări a fişei   10.08.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (sf. sec. XIV - sec. XV)    

Biserică este în stil gotic, nava alungită, poligonală, cu turn clopotniţă pe latura de vest, având turla din lemn. A fost refăcută în 1789 şi 1997.

 

Bibliografie
1. Weisz Attila, Biserica reformată, Poieni-Turda, Enciclopedia virtuală, 2010-2011, http://enciclopediavirtuala.ro/monument.php?id=336 [Publicaţie]
2. Crişan, I. H.; Bărbulescu, M.; Chirilă, E.; Vasiliev, V.; Winkler, I., Repertoriul arheologic al județului Cluj, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Biblioteca Musei Napocensis V, Cluj-Napoca, 1992, 389-408 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll