Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   55268.20
Nume   Cartierul meşteşugarilor din oraşul roman Potaissa de la Turda - Dealul Zânelor
Județ   Cluj
Unitate administrativă   Municipiul Turda
Localitate   Turda
Adresa   Str. Alba Iulia f.n.
Punct   Dealul Zânelor
Reper   Pe partea dreapta a drumului naţional DN1 Cluj-Alba Iulia, la ieşirea din municipiul Turda.
Reper hidrografic - nume   Arieş
Reper hidrografic - tip   râu
Categorie   locuire
Tip   aşezare civilă
Descriere   Descoperirile s-au realizat în 1964, cu ocazia construirii unui nou traseu al şoselei naţionale Cluj-Sibiu, în zona străzii Cheii, la oarecare depărtare de Arieş, la piciorul pantei de est a Dealului Zânelor. Cercetarea a fost făcută într-o fâşie lungă de cca 300 m (atât era distanţa noului traseu al şoselei în zona respectivă) şi lată de 10 m (lăţimea noului traseu).
Data ultimei modificări a fişei   11.08.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Cuptor  Epoca romană (sec. II-III p. Chr.)    

Au fost descoperite în 1964 şase cuptoare de ars ceramică, circulare, cu diametrul între 1,50 - 2 m, total distruse, grupate pe o porţiune de 18 m. A fost descoperită multă ceramică obişnuită, câteva fragmente imitaţii de terra sigillata şi un fragment de import, vase ştampilate, monumente şi sarcofage semiprelucrate, o tăbliţă votivă cu inscripţie şi reprezentarea lui Liber şi a Liberei, o teracotă cu Venus, unelte, obiecte mărunte din bronz şi os, monede.

 
Edificiu  Epoca romană (Sec. II-III p. Chr.)    

Au mai fost identificate în aceeaşi zonă un edificiu cu absidă formată dintr-o încăpere lungă de 13 m, o clădire cu hipocaust de formă dreptunghiulară lungă de 15 m pavată cu cărămidă, precum şi un segment de apeduct.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2006

Muzeul de Istorie Turda PÂSLARU Mariana
2. cercetare de salvare 1964

Muzeul de Istorie Turda MILEA Z.
POP M.
Muzeul de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca MITROFAN Ioan
POP Constantin

Bibliografie
1. Pîslaru, Mariana, 2006 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Crişan, I. H.; Bărbulescu, M.; Chirilă, E.; Vasiliev, V.; Winkler, I., Repertoriul arheologic al județului Cluj, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Biblioteca Musei Napocensis V, Cluj-Napoca, 1992, 401-402 [Repertoriu] (sursa fişei de sit)
3. Milea, Z.; Pop, Constantin, Monumente sculpturale din Dacia romană în legătură cu cultul lui Liber Pater, Acta Musei Napocensis, II, 1965, 195-208, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=103926-monumente-sculpturale-din-dacia-romana-in-legatura-cu-cultul-lui-liber-pater--acta-musei-napocensis-muzeul-national-de-istorie-a-transilvaniei--ii-1965 [Publicaţie]
4. Mitrofan, Ioan, Descoperiri arheologice la Potaissa (Turda), Acta Musei Napocensis, VI, 1969, 517-523, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=103730-descoperiri-arheologice-la-potaissa-turda--acta-musei-napocensis-muzeul-national-de-istorie-a-transilvaniei--vi-1969 [Publicaţie]
 
 
Scroll