Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   139223.06
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   SM-II-m-B-05365
Nume   Castelul Perenyi de la Turulung
Județ   Satu Mare
Unitate administrativă   Turulung
Localitate   Turulung
Adresa   str. Podului 23; str. Principală, nr. 13
Reper   Castelul se află în loclaitatea Turulung.
Categorie   structură de cult/religioasă
Tip   castel
Observații   A avut loc o supraveghere arheologică în anul 2011 în cadrul lucrărilor de "Reabilitarea şi modernizarea Şcolii de Arte şi Meserii comuna Turulung, corp E (castelul Perényi)", beneficiarul lucrării fiind Primăria comunei Turulung. În cadrul lucărilor s-a propus consolidarea construcţiei, eliminarea umidităţii din pereţi şi restaurarea faţadelor. În acest sens, a fost prevăzut executarea de subzidiri la fundaţii în partea de SE al clădirii. Clădirea castelului este un edificiu relativ simplu, de formă rectangulară, având un portic de două nivele în partea de est, care iese din faţadă. Clădirea are trei nivele: subsol, parter şi etaj. Înfăţisarea de astăzi a clădirii se datează în ultimiile decenii ale secolului al XIX-lea, cu mici modificări ulterioare. Este probabil că părţi din clădire provin din faze anterioare, cele mai vechi datând probabil din secolul al XVIII-lea. Din lipsa cercetărilor de parament şi a cercetărilor arheologice preventive, fazele de construcţie nu pot fi distinse, nici nu poate să fie identificate sau datate porţiunile de clădiri care s-au păstrat din faze anterioare.
Regim de proprietate   stat
Proprietar   Ministerul Educaţiei Naţionale - Liceul „Doamna St
Data ultimei modificări a fişei   14.01.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Castel  Epoca medievală (sec. XIII, transf. 1848) neprecizată      
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2011

* LEVENTE Szőcs Péter
* IEGAR Diana
* KADAS Zoltan
Muzeul Judeţean Satu Mare * *

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p.2065, poz.287 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Szőcs, Péter Levente, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4865&d=Turulung-Satu-Mare-Castelul-Perenyi--str-Principala-nr-13-2011 [Publicaţie]
 
 
Scroll