Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN139223.06
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010SM-II-m-B-05365
NumeCastelul Perenyi de la Turulung
JudețSatu Mare
Unitate administrativăTurulung
LocalitateTurulung
Adresastr. Podului 23; str. Principală, nr. 13
ReperCastelul se află în loclaitatea Turulung.
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipcastel
ObservațiiA avut loc o supraveghere arheologică în anul 2011 în cadrul lucrărilor de "Reabilitarea şi modernizarea Şcolii de Arte şi Meserii comuna Turulung, corp E (castelul Perényi)", beneficiarul lucrării fiind Primăria comunei Turulung. În cadrul lucărilor s-a propus consolidarea construcţiei, eliminarea umidităţii din pereţi şi restaurarea faţadelor. În acest sens, a fost prevăzut executarea de subzidiri la fundaţii în partea de SE al clădirii. Clădirea castelului este un edificiu relativ simplu, de formă rectangulară, având un portic de două nivele în partea de est, care iese din faţadă. Clădirea are trei nivele: subsol, parter şi etaj. Înfăţisarea de astăzi a clădirii se datează în ultimiile decenii ale secolului al XIX-lea, cu mici modificări ulterioare. Este probabil că părţi din clădire provin din faze anterioare, cele mai vechi datând probabil din secolul al XVIII-lea. Din lipsa cercetărilor de parament şi a cercetărilor arheologice preventive, fazele de construcţie nu pot fi distinse, nici nu poate să fie identificate sau datate porţiunile de clădiri care s-au păstrat din faze anterioare.
Regim de proprietatestat
ProprietarMinisterul Educaţiei Naţionale - Liceul "Doamna St
Data ultimei modificări a fişei14.1.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Castel  Epoca medievală (sec. XIII, transf. 1848) neprecizată    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2011
Nume Prenume Rol
LEVENTE Szőcs Péter 1
IEGAR Diana 1
KADAS Zoltan 1
Instituţia Rol
Muzeul Judeţean Satu Mare 1

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p.2065, poz.287 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Szőcs, Péter Levente, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4865&d=Turulung-Satu-Mare-Castelul-Perenyi--str-Principala-nr-13-2011 [Publicaţie]