Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN156758.04
NumeSitul arheologic de la Vălcani - La Pruni (Germană: Walkan; Maghiară: Valkány; Sârbă: Валкањ)
JudețTimiş
Unitate administrativăValcani
LocalitateVălcani
PunctLa Pruni
ReperSitul se află la aproximativ 4,5 km sud-vest de Biserica catolică din Dudeştii Vechi, 2,9 km nord-est de Biserica ortodoxă română din Vălcani, 7,5 km nord-vest de Biserica romano- catolică din Teremia Mică şi la sud de pârâul Aranca (la est de sit mai este vizibil un meandru care se vărsa sau pornea din Aranca).
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
TipAşezare
DescriereSitul arheologic identificat la Vălcani - punct "La Pruni" relevă prezenţa unei comunităţi prospere (ceramică de lux, accesorii vestimentare de import de provenienţă romană), cu o locuire întinsă pe durata secolelor II/III-V (care corespunde etapelor C1a-C2 = 180-310 p. Chr., C2-C3=210/220-370/380 p.Chr., D1 şi D2). Bunurile arheologice recuperate acoperă un interval cronologic relativ mare, context care indică existenţa unui sit arheologic multistratificat.
ObservațiiSitul este expus braconajului arheologic, detecţiilor de metale.
În primăvara anului 2014, situl arheologic de la Vălcani intră în atenţia autorităţilor ca urmare a semnalării unor activităţi ilegale de detecţii de metale şi de braconaj arheologic, realizate în zona Teremia Mare - Teremia Mică - Vălcani - Dudeştii Vechi.
DescoperitorVictor Bunoiu, Octavian Rogozea, Dan Ciobotaru, Cornel Amza
Data descoperirii2014
Suprafața sitului 4 ha
Stare de conservarebună / 27.01.2016
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 27.01.2016; Vandalism: 4 / 27.01.2016
Regim de proprietateprivată
Data ultimei modificări a fişei18.2.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca romană (sec. II-IV)   În urma cercetării de suprafaţă efectuate în data de 19.02.2015, au fost recuperate mai multe piese ceramice: terra sigillata, ceramică gri-cenuşie de tradiţie La Téne, ceramică romană comună, ceramică fină de tradiţie barbară, mărgele de sticlă, ceramică şi calcedonie, fusaiole. Analiza cantitativă a materialului arheologic recuperat de la Vălcani - punct "La Pruni" a relevat următoarea situaţie:

Ceramica de uz comun: mai puţin de 10% este reprezentat de ceramica realizată la roată, din pastă semifină de culoare roşie de tradiţie romană, datată larg în secolele II-IV p. Chr. Majoritatea materialului ceramic este realizat la roată rapidă, din pastă fină, de culoare gri- cenuşie, majoritatea decorate prin lustruire. Este prezentă şi ceramica lucrată la roata înceată, dintr-o pastă semifină, nisipoasă, cu aspect uşor zgrunţuros, de culoare gri-cenuşie sau albăstruie, cu decor sau fără decor;

Terra sigillata: majoritatea fragmentelor de terra sigillata descoperite la Vălcani par să provină din atelierele de la Lezoux, din Gallia Centrală. Cu excepţia unuia dintre ele, care pare mai timpuriu (ante 150 p.Chr.), restul sunt datate din a doua jumătate a secolului al II-lea până la sfârşitul secolului al II-lea, posibil în perioada Severilor, momentul când au ajuns şi au fost folosite in Dacia. Un exemplar pare să provină de la Rheinzabern;

Mărgelele: sunt caracteristice portului sarmat, ele aparând în cantităţi mai mari în mormintele de femei. Mărgele de sticlă de la Vălcani sunt de provenienţă romană provincială, un rol important reprezentându-l atelierul de mărgele de la Tibiscum. O excepţie este reprezentată de mărgeaua din calcedonie, care provine din alt atelier. Ele erau utilizate fie sub formă de şiraguri purtate la gât, piept, cusute sau aplicate cu verigi pe îmbrăcăminte.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2015
Nume Prenume Rol
AMZA Cornel 3
CIOBOTARU Dan 2
BUNOIU Victor 1
ROGOZEA Octavian 1
Instituţia Rol
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș 1
Muzeul Banatului Timișoara 2
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş 3

Bibliografie
1. Bunoiu, Victor [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Muscalu, Bogdan, Un nou sit arheologic reperat pe raza localității Vălcani (județul Timiș), Acta Centri Lucusiensis, 3, A, Timișoara, 2015, 47-71 [Publicaţie]