Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   153767.01
Name   Tellul Gumelniţa de la Vătaşi - Măgura Vătaşi
County   Teleorman
Commune   Poeni
City/Town/Village   Vătaşi
Place   Măgura Vătaşi
Landmark   Vătaşi Măgura esteamplasat la limita dintre lunca şi terasa joasă stânga a Dâmbovnicului, în zona unor izvoare, la aproximativ 820 mvest de biserica satului. La poalele terasei curge un mic fir de apă, afluent stânga al Dâmbovnicului.
Hydrographic landmark - name   Dâmbovnic
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   câmpie
Site Class   locuire
Site Type   tell
Description   Scanarea magnetometrică parţială a zonei sudice a tell-ului a relevat existenţa unui şanţ de delimitare, săpat la baza movilei antropice, în terasă. Elementul de separare a fost identificat şi pe baza fotografiilor aeriene. De asemenea, seria de carotaje practicate pe două aliniamente principale, nord-sud şi est-vest, a relevat existenţa unei stratigrafii cu o grosime mai mare de 2.50 m. În plus, în zonele dintre spaţiul efectiv locuit–central, şanţul de delimitare a tell-ului, au fost identificate o serie de sedimente care pot fi puse în legătură cu acţiunea conştientă de înălţare intenţionată a movilei antropice. La 100 m nord de tell, a fost identificată o locuire exterioară, contemporană cu cel puţin unul din momentele de ocupare Gumelniţa. În proximitatea estică a tell- ului, o serie de anomalii magnetice indică prezenţa unei alte locuiri exterioare.
Discoverer   Bem C.; Bem C., Haită C., Florea M., Asăndulesei A.
Date of discovery   2011
Last record update   07.01.2020
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
aşezare tip tell  Neolitic Gumelniţa      
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de diagnostic 2008-2011

Muzeul Național de Istorie a României BEM Cătălin
HAITĂ Constantin
BEM Carmen
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași ASĂNDULESEI Andrei
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale FLOREA Mihai

Bibliography
1. Bem C., Asăndulesei A., Haită C., Bem C., Florea M., Interdisciplinary investigations.The tell settlement from Vătaşi Măgura (Teleorman County, Romania), Studii de Preistorie, 10, 2013, 89-117, https://www.researchgate.net/publication/327541253_Interdisciplinary_investigations_The_tell_settlement_from_Vatasi_Magura_Teleorman_County_Romania [Publicaţie] (site record source)
 
 
Scroll