Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   120147.01
Nume   Turnul roman de la Vătava - Cetăţele
Județ   Mureş
Unitate administrativă   Vătava
Localitate   Vătava
Punct   Cetăţele
Reper   în extravilanul satului Vătava, la aproximativ cinci km nord de vatra satului
Forma de relief   deal
Categorie   fortificaţie
Tip   turn
Descriere   Amplasat pe marginea unui platou, punctul oferă o bună vizibilitate asupra văilor apropiate precum şi asupra văii Mureşului, până dincolo de Brâncoveneşti şi municipiul Reghin (aflat la aprox. 35 km).
Data descoperirii   2011
Stare de conservare   precară / 26.06.2015
Data ultimei modificări a fişei   28.04.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Tur  Epocă romană romană  

Situl a fost descoperit cu ocazie efectuării unei periegheze. S-a observat o structură de pământ de formă patrulateră (aprox. 15 x 15 m) delimitată de un şanţ şi un val de pământ. Pe latura estică, şanţul a fost substituit de albia unui pârâu. Descoperirea întâmplătoare a unei monede de bronz de epocă romană a putut determina apartenenţa culturală şi cronologică a sitului. Prospecţiile geofizice au evidenţiat o zonă cu o mai mare concentrare de piatră în colţul sud-vestic al structurii. Astfel a fost trasată o secţiune de 23 x 2 m, orientată est - vest, în apropierea valului sudic şi care secţionează şanţul de apărare, valul de pe latura vestică, interiorul structurii şi se termină aproape de valul estic (delimitat în exterior de pârâul amintit mai sus).
Îndepărtarea stratului vegetal a dus la apariţia primelor fragmente ceramice care au confirmat faptul că avem de-a face cu un obiectiv roman, mai exact cu un turn fortificat.
Şanţul antic, secţionat între metrii 1,40 – 3,16 era umplut cu pietre şi bolovani de râu căzuţi din zona valului. Îndepărtarea pietrelor a scos la iveală un lut de culoare roşiatică, amestecat cu pietricele de râu şi fără material arheologic. Foarte probabil, la acest nivel am atins fundul şanţului antic. Între metrii 3,5 – 6,5, urmează panta vestică a valului de pământ plină la rândul său de acelaşi tip de pietre alunecate.
Pe muchia valului cu extindere spre interiorul incintei, mai exact între 7,80 – 9,80 m şi cu o lăţime de 1,20 m (pornind de la profilul sudic) a apărut o pată de arsură delimitată de o structură de pietriş de râu cu o lăţime de aproximativ 1 m. Materialul arheologic găsit în acest loc a fost reprezentat de o serie de fragmente ceramice de mici dimensiuni. Grosimea pământului ars era de 5 – 10 cm iar dedesubt nu se aflau decât pietre acoperite cu lut. Foarte probabil structura amintită reprezenta dărâmătura turnului propriu-zis. Acesta avea o fundaţie de pietre de râu, legată cu lut peste care se suprapunea elevaţia din lemn. Zona cu pământ şi arsură aparţinea de interiorul turnului, care se pare că a ars în momentul distrugerii. Amplasarea acestuia în interiorul incintei este destul de interesantă fiind poziţionat în colţul sud – vestic, lipit (sau extrem de apropiat) de cele două laturi ale valului.
Un alt complex arheologic, care trebuie menţionat, este cuptorul de mici dimensiuni găsit în capătul estic al secţiunii. S-au păstrat o parte a pereţilor, cu o lăţime maximă de 50 cm (la nivelul de antic de călcare), gura de alimentare orientată către nord şi camera de ardere de formă circulară, cu diametrul de 50 cm.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare sistematică 2017

În campania din anul 2017 am deschis două secțiuni și o suprafață prin care ne-am propus să identificăm elementele de fortificație în partea de nord și sud respectiv să stabilim cu exactitate dimensiunea turnului.

* MAN Nicoleta
* CIOATA Dan Mihai
* PÉTER PÁNCZÉL Sido
* KATALIN Szilamér
Muzeul Județean Mureș * *
2. diagnoză 2013

* CIOATĂ Daniel
* MAN Nicoleta
* PÁNCZÉL Szilamér-Péter
* BONTA Coralia-Dorina
* ŐTVŐS Koppány
MJ Mureş * *

Bibliografie
1. Cioată, Daniel et all, Vătava | Judeţ: Mureş | Punct: Cetăţele | Anul: 2013, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2013, Institutul Național al Patrimoniului, 2014, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5280&d=Vatava-Mures-Cetatele-2013 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Man, Nicoleta, 73. Vătava, jud. Mureș - Punct: Cetățele, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2017, Institutul Național al Patrimoniu, Bucureşti, 2018, 151, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5966&d=Vatava-Mures-Cetatele-2017 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll