Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   174263.01
Nume   Castrul de marş de epocă romană de la Voineasa - Crac-Găuri
Județ   Vâlcea
Unitate administrativă   Voineasa
Localitate   Voineasa
Punct   Crac-Găuri
Reper   Castrul se găseşte la limita vestică a judeţului Vâlcea, la vest de localitatea Voineasa şi la mai mult de 3 km de Transalpina.
Forma de relief   munte
Utilizare teren   păşune
Categorie   locuire
Tip   aşezare militară
Descriere   Componenta de la Crac-Găuri este aşezată departe de grupul mare de tabere temporare din Munţii Şureanu. Este situată la sud-est de acestea, în Munţii Parâng, la aproximativ 7 km distanţă de cel mai înalt punct (2519 m).
Suprafața sitului   4,82 ha
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   22.02.2023
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Castru de marş  Epoca romană (începutul secolului al II-lea p. Chr.) romană  

Are o formă dreptunghiulară uşor neregulată cu colţurile rotunjite, orientate nord-sud, măsurând 306 × 275–298 m, partea de mijloc a laturii nordice ieşind uşor spre exterior. Se păstrează parţial un meterez foarte jos. Şanţul de mică adâncime, la aproximativ 2,5 m în faţă, este mai uşor de identificat. Întreaga tabără este împărţită în două aproximativ la mijloc.
Sunt vizibile trei porţi, una pe nord şi una pe partea superioară atât a laturii de vest, cât şi a celor de est ale componentei, dar cel puţin o intrare a existat cu siguranţă şi la sud. Toate porţile păstrate au un titulus, o linie de apărare separată în faţa intrărilor, compusă dintr-un meter şi un şanţ, blocând o intrare directă.
Tabăra a fost poziţionată în mod deliberat pe o pantă abruptă, doar aproximativ un sfert din întregul teritoriu fiind pe un teren relativ simplu. Acest lucru a afectat considerabil şi starea de conservare a structurilor de apărare, acestea fiind mult mai bine conservate la nord şi lipsind cu totul în sud. Fortificaţia a îndeplinit un rol strategic, astfel încât tabăra nu putea fi supravegheată de inamic din punctele situate mai înalte.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. evaluare de teren 2018

Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj Napoca PEȚAN Antoaneta-Aurora
Universitatea de Vest Timişoara HEGYI Alexandru
Muzeul Național de Istorie a României TEODOR Eugen

Bibliografie
1. Proiect "Limes. Frontierele Imperiului Roman în România", 2023 [Fişă de sit]
2. Teodor, Eugen S.; Pețan, A.; Hegyi, A., A 'New' Roman Temporary Camp in Parâng Mountains, Cercetări Arheologice, 25, Muzeul Naţional de Istorie a României, Bucureşti, 2018, 77-90, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=70592-a-new-roman-temporary-camp-in-parang-mountains--cercetari-arheologice--xxv-2018 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll