Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   151139.02
Nume   Fortificaţia de la Volovăţ - Porcăreţ
Județ   Suceava
Unitate administrativă   Volovăţ
Localitate   Volovăţ
Punct   Porcăreţ
Reper   pe Dealul Arşiţa, la ieşirea spre satul Marginea
Reper hidrografic - nume   Volovăţ
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Categorie   fortificaţie
Tip   fortificaţie
Observații   Exista şi posibilitatea ca el să dateze de la mijlocul secolului al XIV-lea, în acest loc putând fi deci prima fortificaţie a Moldovei medievale, în curs de constituire, loc de refugiu pentru legendarul „descălecător” Dragoş şi apropiaţii săi. În această ordine de idei, trebuie subliniat faptul că această speranţă este alimentată în primul rând de distanţa deosebit de mică, de circa trei kilometri, dintre fortificaţie şi zona centrală a satului Volovăţ, acolo unde ştim tradiţional că Dragoş îşi ridicase biserica sa din lemn (probabil de reşedinţă nobiliară), ulterior mutată din porunca lui Ştefan cel Mare la Putna, unde există şi astăzi.
Data ultimei modificări a fişei   09.04.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Fortificaţie  Epoca medievală (sec. XV)    

S-a surprins urmele fostei palisade sub forma unor aglomerări de cărbune, şi lut ars. În peretele său sudic s-a observat o lentilă destul de groasă de lut ars la cărămiziu, dar şi grupări de cărbune, provenind prin fracturare de-a lungul timpului, din bucăţi mai mari de la grinzi din lemn de răşinoase.
S-a descoperit şi o groapă dublă de stâlpi, plină cu cărbuni, incendierea palisadei ducând la arderea întregii structuri lemnoase, chiar şi parţial a lemnului lor, ce se afla îngropat la mai mică adâncime.

 

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p.2154, poz.118 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Andronic, Mugur, Punct: Porcăreţ, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2012, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2013, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5007&d=Marginea-Suceava-Porcaret-2012 [Publicaţie]
 
 
Scroll