Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   75604.01
Nume   Schitul Zimbru - Biserica Veche
Județ   Galaţi
Unitate administrativă   Bălăbăneşti
Localitate   Zimbru
Punct   Biserica Veche
Reper   Situl se află a 700 m spre est de Dn 24D Galaţi-Cuca-Bârlad, la 6 km de centrul comunei Bălăbăneşti şi la 1,5km de satul Bursucani.
Reper hidrografic - nume   Suhurluiul Sec
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   podiş
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Mănăstirea Adam, intenţionând să reactiveze vechiul schit aparţinătoar Zimbru, având şi hotărârea nr. 244/2008 a Episcopiei Dunării de Jos de reînfiinţare a acestuia, a decis construirea unei noi bisericii pe locul unde a existat, încă de la sfârşitul secolului al XVII-lea, schitul Zimbru. Biserica a fost construită din lemn pe o fundaţie din beton şi are dimensiuni relativ reduse, doar 10m/5m. În faţa acestei la circa 20m, urmează a se înălţa o clopotniţă, iar pe latura de nord se prevede construirea unor chilii. Cu prilejul realizării lucrărilor de nivelare a terenului, din faţa noii bisericii, au ieşit la iveală urme de zidărie din piatră, fapt ce a impus efectuarea unei cercetării preventive a zonei. Cercetarea arheologică a avut ca scop descărcarea de sarcină arheologică a perimetrului din faţa noii bisericii din lemn.
Observații   Schitul Zimbru a fost ridicat la marginea satului Bursucani, în anul 1793, de către doi călugări – ieromonahii Ioasaf şi Aloman - veniţi de la Mănăstirea Râşca, judeţul Suceava, cu sprijinul familiilor Cernat, Plesnilă şi Iamandi . Schitul Zimbru avea ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Schitul a funcţionat până la 1864 ca mănăstire de maici. După această dată biserica schitului devine parohială, maicile şi bunurilor fiind mutate la Mănăstirea Adam. Biserica fostului schit a împlinit cerinţele spirituale ale credincioşilor din satul Zimbru, până la cutremurul din 10 noiembrie 1940, când biserica este distrusă definitiv.
Urme de cărămidă şi piatră au putut fi sesizate la suprafaţa solului în urma efectuării unei nivelări a terenului după ridicarea noii biserici din lemn a schitului Zimbru. Despre existenţa schitului Zimbru sunt suficiente informaţii documentare, iar săteni marcaseră cu o troiţă locul pe care fusese vechea biserică, abandonată după cutremurul din 1940.
Data ultimei modificări a fişei   05.04.2021
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
monument  Epoca modernă (secolul al XVIII-lea)        
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. 2011

* ILIE Costel
Muzeul de Istorie Galaţi * *

Bibliografie
1. Bârsan, Gh., Schitul Zimbru-Covurlui, Tipografia George Jorică, Galați, 1944 [Publicaţie]
2. Bârsan, Gh., Din trecutul Bisericii noastre: Schitul Zimbrul, Vestitorul, III, 1928. [Publicaţie]
3. Pacu, Moise, Cartea judeţului Covurlui. Note geografice, istorice şi în deosebi statistice Partea III. Comunele rural, Tipo-Litografia G. Bălăşescu, 1891 [Publicaţie]
4. Ilie, Costel, Fișă tehnică de cercetare preventivă, 2011 [fișă tehnică] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll