Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   13944.02
Name   Castrul roman de la Albota - La Stadion
County   Argeş
Commune   Albota
City/Town/Village   Albota
Place   La Stadion (Poiana Moşului, Pădurea Arnota)
Landmark   Situl se află la cca 500 m sud-vest de satul Albota şi la vest de DN 65 (Albota-Cerbu), pe malul drept al Pârâului Ursului, în pădure
Hydrographic landmark - name   Pârâul Ursului
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   câmpie înaltă (cca 310 m), cu aspect colinar
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   aşezare militară
Description   Castrul se află în pădurea (probabil “Arnota”) aflată la est de Poiana Moşului, pe o pantă care coboară spre Valea Ursului, la doar cca 100 de metri de confluenţa cu Albota. Accesul cel mai facil se face prin baza sportivă a comunei Albota (două terenuri de fotbal), în imediata apropiere a restaurantului Cerbu, pe şoseaua naţională Piteşti-Slatina, la capătul sudic al satului Albota. La 100 m nord de baza sportivă se află un bent (bazin de colectare a apei pentru vite) triunghiular; din dreptul acestuia, privind spre E şi NE, se văd două vâlcele împădurite care intră în perimetrul poienii. Castrul se află în pădure, între cele două râpe. Pe marginea pădurii se vede un val şi un şanţ, care sunt însă de origine recentă, fiind obstacole de protecţie forestieră. Şanţul de apărare al fortului a fost observat pe modelul DEM obţinut prin fotografierea aeriană cu drona deşi este puternic împădurit, cu vegetaţie deasă, deci greu de văzut.
Castrul era protejat natural pe trei laturi, vâlcelele de la NV şi SE, cât şi panta relativ abruptă de la NE, spre Valea Ursului, şi cu un singur şanţ de apărare săpat spre poiana actuală de la SV, care se închide spre cele două râpe. Nu există valuri (agger) spre părţile apărate natural. Suprafaţa castrului este relativ dreaptă, uşor înclinată spre vale (NE), pe care s-au găsit doar mici neregularităţi, precum două gropi (probabil de jefuire) în apropierea laturii de NV (spre colţul de nord).
La colţul de est, la interior, există o groapă de dimensiuni considerabile (cca 15 m diametru şi o adâncime de cca 1 m), care pare destul de veche, figurând şi pe schiţa lui Pamfil Polonic). Groapa păstrează apa (ceea ce este neobişnuit pentru un teren în pantă), putând fi astfel o cisternă zidită.
Notes   Nu se ştie deocamdată poziţia aşezării civile, deşi s-au făcut încercări de localizare cu mijloace geofizice, zona fiind complet acoperită fie de pădure, fie de păşune.
Discoverer   Pamfil Polonic
Date of discovery   ante 1900
Site Surface   1 ha, incluzând şi zona de protecţie
State of preservation   medie / 22.01.2016
Human risk   Afectare parţială: 5 / 22.01.2016; Furturi: 4 / 22.01.2016
Ownership   privat
Owner   Marin Kral
Last record update   13.04.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Castru  Epoca romană (1/2 sec. III)   Schiţă de situaţie Pamfil Polonic (publicată în Teodor, Uriaşul invizibil, 2013, 89, fig. 34) 

Situl nu a fost cercetat arheologic prin săpătură.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. evaluare de teren 2015

Muzeul Național de Istorie al României TEODOR S. Eugen
2. evaluare de teren 2012

Muzeul Național de Istorie al României TEODOR S. Eugen

Bibliography
1. Teodor, Eugen Silviu, Castrul roman de la Albota, 2016 [Fişă de sit] (site record source)
2. Gudea, Nicolae, Der dakische Limes. Materialien zu seiner Geschichte, Jahrbuch des Römisch Germanischen Zentralmuseums Mainz, 44, 2, 78, 60 [Publicaţie]
3. Teodor, Eugen Silviu, Uriaşul invizibil: Limes Transalutanus. O reevaluare la sud de râul Argeş, Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2013, 87-89; 128-131 [Publicaţie]
4. Teodor, Eugen S., Fișier shapefile, 2017 [Referinţă cartografică]
 
 
Scroll