Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code157709.16
NameSitul arheologic de la Alioş - Valea Alioşu S
CountyTimiş
CommuneMaşloc
City/Town/VillageAlioş
PlaceValea Alioşu S
LandmarkSitul arheologic se află la 3,15 km NE de biserica ortodoxă din Alioş; la 3,21 km SE de biserica ortodoxă din Aluniş; la 3,9 km VSV de biserica catolică din Zăbrani şi la 180 m E de versantul drept al Pârâului Valea Alioşu.
GeomorphologyDeal
Land utilityagricultură
Site Classlocuire
Site TypeAşezare şi fortificaţie
DescriptionObiectivul arheologic ocupă o terasă foarte bine profilată, dezvoltată în versantul drept al Pârâului Valea Alioşu şi dominând cu o diferenţă de nivel de cca. 15 m talvegul văii respective. Extremitatea nordică se prezintă sub forma unui bot de terasă, cu pante abrupte pe laturile de N,E şi V, poziţie speculată prin construirea unei fortificaţii circulare cu şanţ şi val de pământ, cu un diametru de cca. 110 m. Fortificaţia este vizibilă atât pe imaginile satelitare sau otofotograme, cât şi în teren, şanţul de pe latura de S având o adâncime păstrată de cca. 1 m şi o lăţime de cca. 15 m. Poziţia strategică, în cazul în care această incintă fortificată a avut un rol militar, este una deosebită, controlând un larg areal în avalul Pârâului Valea Alioşu, până spre Valea Mureşului. Aşezarea "civilă" se dezvoltă pe o întinsă terasă, sub formă de platou, având extremităţile de E şi V terminate prin pante abrupte. Sursa de apă este reprezentată de două izvoare de coastă puternice, actualmente colmatate, amplasate la V de fortificaţie, respectiv la SV de aşezarea "civilă".
DiscovererL. Dorogostaiski
Date of discovery2008
State of preservationmedie / 14.01.2016
Human riskAgricultură intensivă: 3 / 14.01.2016
Last record update14.1.2016
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
fortificaţie  Epoca bronzului   cercetările arheologice de teren, desfăşurate în două etape (mai 2008, octombrie 2010) au permis evidenţierea unui material arheologic de o bogăţie deosebită, Alioş 2 fiind unul dintre cele mai "spectaculoase" obiective sub acest aspect investigate de echipa noastră de pe teritoriul Banatului. S-a putut constata faptul că arăturile moderne adânci distrug practic întreg stratul de cultură arheologic, scoţând la lumină complexe arheologice foarte bine delimitate şi reprezentate prin structuri incendiate (pereţi de locuinţe cu urme de nuiele, fragmente de podine incendiate, etc) sau cantităţi impresionante de ceramică (unele vase ar putea fi, în contextul în care s-ar proceda la o periegheză exhaustivă, reîntregite), lustruitoare şi râşniţe din piatră.  
Aşezare  Epoca bronzului   cercetările arheologice de teren, desfăşurate în două etape (mai 2008, octombrie 2010) au permis evidenţierea unui material arheologic de o bogăţie deosebită, Alioş 2 fiind unul dintre cele mai "spectaculoase" obiective sub acest aspect investigate de echipa noastră de pe teritoriul Banatului. S-a putut constata faptul că arăturile moderne adânci distrug practic întreg stratul de cultură arheologic, scoţând la lumină complexe arheologice foarte bine delimitate şi reprezentate prin structuri incendiate (pereţi de locuinţe cu urme de nuiele, fragmente de podine incendiate, etc) sau cantităţi impresionante de ceramică (unele vase ar putea fi, în contextul în care s-ar proceda la o periegheză exhaustivă, reîntregite), lustruitoare şi râşniţe din piatră.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2008
Name Forename Role
STAVILĂ Andrei 4
BORLEA Oana 4
STOIA Radu 3
BOLCU Lavinia 2
DOROGOSTAISKI Leonard 2
MĂRUIA Liviu 1
Institution Role
U Timişoara 1 1
Arheo Vest 2
Universitatea Ruprecht Karl, Heidelberg 3
Neafiliat 4

Bibliography
1. Dorogostaiski, Leonard; Măruia, Liviu; Stoia, Radu; Bolcu, Lavinia; Stavilă, Andrei; Borlea, Oana [Fişă de sit] (site record source)
2. Dorogostaisky, Leonard, Utilizarea imaginilor satelitare, ortofotogramelor, hărţilor topografice, GPS-ului şi fotografiei digitale la realizarea perieghezelor Studiu de caz: descoperirea fortificaţie preistorice de la "Valea Alioşu", Alioş (comuna Maşloc, judeţul Timiş)., Studii de Istorie a Banatului, 32-33, 2008-2009, 256-274 [Publicaţie]