Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code49787.06
NameSitul arheologic Băbeni - Ţurţudău
CountyBuzău
CommuneTopliceni
City/Town/VillageBăbeni
PlaceŢurţudău
LandmarkLa sud-vest de sat, la circa 0,6 km de biserica cu hramurile "Sf. Nicolae" şi "Adormirea maicii Domnului", din fostul sat Drăgheşti.Pe terasa înaltă de pe malul drept al râului Râmnicu Sărat.
Geomorphologyterasă
Land utilityagricultură
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare
DescriptionLa cca 0,6 km SV de biserică, în marginea terasei superioare a Râmnicului Sărat cât şi pe botul de terasă ce se desprinde către NE, a fost găsit un material arheologic compus din fragmente ceramice, chirpici şi silex.
Au fost descoperite fragmente ceramice Stačevo-Criş, un singur fragment de la un vas cu toartă perforată vertical şi urme de decor incizat, caracteristic repertoriului ceramic Gumelniţa / Stoicani-Aldeni. Cele mai multe fragmente ceramice îşi găsesc analogii în olăria Monteoru. Dintre acestea din urmă, câteva fragmente de la ceşti din pastă fină, prin ornamentaţia constând din linii incizate, încadrate de mici alveole, sau din brâu cu mici impresiuni, pot fi atribuite stilului decorativ Monteoru Ic3. Unei etape mai târzii, eventual Ic2-Ic1, i-ar putea aparţine alte câteva fragmente de ceşti, care poartă un decor din linii în relief sau din incizii late. Au fost descoperite şi două fragmente modelate la roată care se pot încadra larg în prima jumătate a mileniului I p. Chr.
Date of discovery2004
Site Surface cca. 10 ha
State of preservationmedie / 21.11.2017
Human riskAfectare parţială: 3 / 08.01.2018
Ownershipprivat
Last record update23.1.2018
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Neolitic (mil. VI î.e.n.) Starcevo - Criş La cca 0,6 km SV de biserică, în marginea terasei superioare a Râmnicului Sărat cât şi pe botul de terasă ce se desprinde către NE, a fost găsit un material arheologic compus din fragmente ceramice, chirpici şi silex.
Au fost descoperite fragmente ceramice Stačevo-Criş.
 
  Eneolitic (mil. V î.e.n.) Gumelnita/Stoicani-Aldeni A fost descoperit un singur fragment de la un vas cu toartă perforată vertical şi urme de decor incizat, caracteristic repertoriului ceramic Gumelniţa / Stoicani-Aldeni.  
  Epoca bronzului (mil. III-II î.e.n.) Monteoru Cele mai multe fragmente ceramice îşi găsesc analogii în olăria Monteoru. Dintre acestea din urmă, câteva fragmente de la ceşti din pastă fină, prin ornamentaţia constând din linii incizate, încadrate de mici alveole, sau din brâu cu mici impresiuni, pot fi atribuite stilului decorativ Monteoru Ic3.  
  antichitate (prima jumatate a mil. I î.e.n.)   Au fost descoperite şi două fragmente modelate la roată care se pot încadra larg în prima jumătate a mileniului I p. Chr.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. 2017
Name Forename Role
MATEI Sebastian 1
MUNTEANU Roxana 1
DINU Cătălin 1
GARVĂN Daniel 1
Institution Role
Muzeul Judeţean Buzău 1
2. 2004
Name Forename Role
SÂRBU Dan 1
MATEI Sebastian 1
Institution Role
Muzeul Judeţean Buzău 1

Bibliography
1. Sârbu D., Matei S., Contribuţii la repertoriul arheologic al bazinul superior al Râmnicului Sărat. Cercetări de suprafaţă în 2003-2004, Mousaios, X, Buzau, 95-120 [Publicaţie]