Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code49787.04
NameSitul arheologic Drăgheşti - În Paragină
CountyBuzău
CommuneTopliceni
City/Town/VillageBăbeni
AddressBăbeni, Judeţul Buzău
PlaceÎn Paragină
LandmarkLa sud de sat, pe partea stângă a drumului Răduceşti-Băbeni, la 0,25 km vest de acesta
GeomorphologyTerasa înaltă
Land utilityagricultură
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare
DescriptionÎn marginea de S a fostului sat Drăgheşti, la cca 0,7 km VNV de biserica parohială pe un platou de formă aproximativ ovală, având dimensiunile de cca 350 × 250 m şi orientarea pe direcţia NV - SE, ce se înalţă deasupra zonelor învecinate cu 20-30 m, s-au cules fragmente ceramice, bucăţi de lutuială (unele dintre acestea cu amprente de pari şi nuiele) şi nuclee de silex. Materialul ceramic este reprezentat prin fragmente de vase, care, după pastă, maniera de tratare a suprafeţei (frecvent cu barbotină) şi forme (de ex., vase mici cu toarte perforate vertical), pot fi atribuite culturii Gumelniţa / aspectului Stoicani-Aldeni şi etapei de sfârşit a culturii Monteoru.
În partea de nord-est a platoului a fost identificată o mică movilă, în jurul căreia se aflau mai multe pietre. Dimensiuni movilă: diametru cca. 20 m; înălţime sub 1 m.
În anul 2014, în apropierea sitului, la cca 100 m de marginea de N, pe pantă, a fost descoperit un tezaur monetar dacic compus din 11 piese de argint. Monedele sunt de tipul Dumbrăveni şi se datează spre mijlocul sec. II a.Chr.
Date of discovery2003
Site Surface cca. 10,5 ha
State of preservationbună / 20.11.2017
Human riskAfectare parţială: 3 / 20.11.2017
Ownershipprivat
Last record update12.1.2018
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Eneolitic (mil. V î.e.n.) Gumelniţa, Stoicani-Aldeni În marginea de S a fostului sat Drăgheşti, la cca 0,7 km VNV de biserica parohială pe un platou de formă aproximativ ovală, având dimensiunile de cca 350 × 250 m şi orientarea pe direcţia NV - SE, ce se înalţă deasupra zonelor învecinate cu 20-30 m, s-au cules fragmente ceramice, bucăţi de lutuială (unele dintre acestea cu amprente de pari şi nuiele) şi nuclee de silex. Materialul ceramic este reprezentat prin fragmente de vase, care, după pastă, maniera de tratare a suprafeţei (frecvent cu barbotină) şi forme (de ex., vase mici cu toarte perforate vertical), pot fi atribuite culturii Gumelniţa / aspectului Stoicani-Aldeni .

Printre fragmentele ceramice se numără şi exemple datate în etapa de sfârşit a culturii Monteoru.
 
aşezare  Epoca bronzului (mil. II î.e.n.) Monteoru    
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. periegheză 2017
Name Forename Role
MATEI Sebastian 1
MUNTEANU Roxana 1
DINU Cătălin 1
GARVĂN Daniel 1
Institution Role
Muzeul Judeţean Buzău 1
2. periegheză 2003
Name Forename Role
SÂRBU Dorin 1
MATEI Sebastian 1
Institution Role
Muzeul Judeţean Buzău 1

Bibliography
1. Sârbu D., Matei S., Contribuţii la repertoriul arheologic al bazinul superior al Râmnicului Sărat. Cercetări de suprafaţă în 2003-2004, Mousaios, X, Buzău, 2005, 95-120 [Publicaţie]