Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code91358.02
NameSitul arheologic de la Bălata - Pe Teleci/Teleghi
CountyHunedoara
CommuneŞoimuş
City/Town/VillageBălata
PlacePe Teleci/Teleghi
Landmarkzona cercetată se află pe terasa înaltă a mureşului, spre interiorul acesteia, fiind mărginită spre E de un bot proeminent
Hydrographic landmark - nameMureş
Hydrographic landmark - typerâu
Geomorphologypodiş
Land utilityagricultură
DescriptionLa suprafaţa sitului se observă existenţa unei zone de forma unei muchii mai înalte care străbate, de la s la N, lotul supus cercetării. Scopul săpăturii arheologice preventive a fost acela de a identifica eventualele vestigii pe terenul pe care se va realiza construcţia obiectivului propus şi verificarea stratigrafiei zonei. Pentru a cerceta întregul areal vizat au fost deschise 14 suprafeţe de dimensiuni variabile. Amplasarea şi orientarea acestora a fost determinată de amprenta la sol a viitoarelor construcţii. De asemenea, pentru cercetarea în întregime a complexelor arheologice descoperite au fost deschise trei casete şi a fost desfiinţat martorul dintre suprafeţele Sp I şi Sp V.
În urma cercetării au fost descoperite 26 complexe arheologice.
NotesSăpătura preventivă s-a realizat pe baza autorizaţiei nr. 151/2014, emisă de Ministerul Culturii şi a fost efectuată la cererea beneficiarului, Episcopia Ortodoxă a Devei şi Hunedoarei, care doreşte să construiască obiectivul: Schit ortodox „Sf. Irodion de la Lainici, Sf. Doctori fără de arginţi Cosma şi Demian”, sat Bălata, comuna Şoimuş, judeţul Hunedoara.
Date of discovery2011
State of preservationprecară / 24.02.2016
Human riskAgricultură intensivă: 5 / 24.02.2016
Last record update24.02.2016
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Documentary attestation Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Hallstatt (sec. VI-V î.Hr.) neprecizată Ceramica hallstattiană este de bună calitate, bine arsă, iar culoarea este variabilă, de la cărămiziu la brun şi cenuşiu. Din cauza fragmentării excesive nu pot fi recunoscute prea multe tipuri ceramice. Totuşi, câteva fragmente au făcut parte din oale şi străchini. Decorul este sărac, constând în proeminenţe alungite, butoni, brâuri simple sau alveolate şi caneluri pe buza vaselor.  
Aşezare  Epoca migraţiilor (sec. V-VI) neprecizată Ceramica din epoca migraţiilor este, în cea mai mare parte, de factură grosieră, degresată cu nisip, lucrată la mână sau la roata înceată, de culoare neagră, brună sau cenuşie. Există şi câteva fragmente de vase fine, lucrate la roată, cu pereţi subţiri, de culoare cenuşie. Dintre formele ceramice pot fi recunoscute oale, ulcioare, tigăi.  
Aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. VIII-IX) neprecizată Ceramica din Evul mediu timpuriu este lucrată la roată, de factură semifină şi grosieră, având culoarea neagră sau cenuşie. Ca forme ceramice întâlnim oale, ulcioare, străchini.  
mormânt de înhumaţie  neprecizată   Din mormântul de inhumaţie descoperit (Cx 8) provin două fibule digitate din bronz şi două mărgele de sticlă.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnoză 2014
Name Forename Role
RIŞCUŢA Nicolae-Cătălin 1
BĂRBAT Ioan Alexandru 1
BARBU Ioana Lucia 1
CRISTESCU Cătălin 1
MARC Antoniu Tudor 1
BĂRBAT Oana-Cornelia 1
Institution Role
MCDR Deva 1

Bibliography
1. Rişcuţa, Cătălin Nicolae, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 189-190, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5447&d=Balata-Soimus-Hunedoara-Balata-%96-Pe-Teleci/Teleghi-2014 [Publicaţie] (site record source)