Site Information
Location   Display on the map of Romania
RAN Code   91358.02
Name   Situl arheologic de la Bălata - Teleghi
County   Hunedoara
Commune   Şoimuş
City/Town/Village   Bălata
Place   Teleghi (Pe Teleci)
Landmark   zona cercetată se află pe terasa înaltă a mureşului, spre interiorul acesteia, fiind mărginită spre E de un bot proeminent
Hydrographic landmark - name   Mureş
Hydrographic landmark - type   râu
Geomorphology   podiş
Land utility   agricultură
Site Type   aşezare
Description   La suprafaţa sitului se observă existenţa unei zone de forma unei muchii mai înalte care străbate, de la s la N, lotul supus cercetării. Scopul săpăturii arheologice preventive a fost acela de a identifica eventualele vestigii pe terenul pe care se va realiza construcţia obiectivului propus şi verificarea stratigrafiei zonei. Pentru a cerceta întregul areal vizat au fost deschise 14 suprafeţe de dimensiuni variabile. Amplasarea şi orientarea acestora a fost determinată de amprenta la sol a viitoarelor construcţii. De asemenea, pentru cercetarea în întregime a complexelor arheologice descoperite au fost deschise trei casete şi a fost desfiinţat martorul dintre suprafeţele Sp I şi Sp V.
În urma cercetării au fost descoperite 26 complexe arheologice.
Notes   Săpătura preventivă s-a realizat pe baza autorizaţiei nr. 151/2014, emisă de Ministerul Culturii şi a fost efectuată la cererea beneficiarului, Episcopia Ortodoxă a Devei şi Hunedoarei, care doreşte să construiască obiectivul: Schit ortodox „Sf. Irodion de la Lainici, Sf. Doctori fără de arginţi Cosma şi Demian”, sat Bălata, comuna Şoimuş, judeţul Hunedoara.
Date of discovery   2011
State of preservation   precară / 24.02.2016
Human risk   Agricultură intensivă: 5 / 24.02.2016
Last record update   27.12.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Hallstatt (sec. VI-V î.Hr.) neprecizată  

Ceramica hallstattiană este de bună calitate, bine arsă, iar culoarea este variabilă, de la cărămiziu la brun şi cenuşiu. Din cauza fragmentării excesive nu pot fi recunoscute prea multe tipuri ceramice. Totuşi, câteva fragmente au făcut parte din oale şi străchini. Decorul este sărac, constând în proeminenţe alungite, butoni, brâuri simple sau alveolate şi caneluri pe buza vaselor.

 
Aşezare  Epoca migraţiilor (sec. V-VI) neprecizată  

Ceramica din epoca migraţiilor este, în cea mai mare parte, de factură grosieră, degresată cu nisip, lucrată la mână sau la roata înceată, de culoare neagră, brună sau cenuşie. Există şi câteva fragmente de vase fine, lucrate la roată, cu pereţi subţiri, de culoare cenuşie. Dintre formele ceramice pot fi recunoscute oale, ulcioare, tigăi.

 
Aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. VIII-IX) neprecizată  

Ceramica din Evul mediu timpuriu este lucrată la roată, de factură semifină şi grosieră, având culoarea neagră sau cenuşie. Ca forme ceramice întâlnim oale, ulcioare, străchini.

 
mormânt de înhumaţie  neprecizată    

Din mormântul de inhumaţie descoperit (Cx 8) provin două fibule digitate din bronz şi două mărgele de sticlă.

 
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. diagnoză 2014

* RIŞCUŢA Nicolae-Cătălin
* BĂRBAT Ioan Alexandru
* BARBU Ioana Lucia
* CRISTESCU Cătălin
* MARC Antoniu Tudor
* BĂRBAT Oana-Cornelia
MCDR Deva * *

Bibliography
1. Rişcuţa, Cătălin Nicolae, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 189-190, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=5447&d=Balata-Soimus-Hunedoara-Balata-%96-Pe-Teleci/Teleghi-2014 [Publicaţie] (site record source)
 
Site Photos

Scroll