Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code77929.01
NameAşezarea de epoca bronzului de la Băleşti - Linia a doua
CountyGorj
CommuneBăleşti
City/Town/VillageBăleşti
PlaceLinia a doua
LandmarkAşezarea a fost identificată la 300 m N-V de Şcoala Băleşti, pe o terasă cu dimensiunile de 250 x 150 m.
Geomorphologyterasă
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare
Last record update21.1.2021
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului Glina / III Materialele arheologice descoperite constau în special din ceramică (grosieră şi semigrosieră). Formele cele mai des întâlnite sunt vasele mari pântecoase, vasele tip "sac", oalele de dimensiuni medii, străchinile, paharele, cănile. Unele dintre vase au corpul bombat, altele au pereţii drepţi sau uşor curbaţi, cu gura în formă de pâlnie, cu buza răsfrântă în exterior sau oblică. Decorul, în anumite situaţii, este cel cu măturica şi găurile-buton ce se găsesc sub buză şi pe umăr, fiind grupate în şir simplu sau şiruri duble. apar şi brâuri organice alveolate, aşezate sub buza vasului sau pe umărul lui. Alături de ceramică, au mai fost recuperate obiecte de lut (fusaiole, greutăţi), din piatră (lamele, burine) şi un fragment dintr-o seceră (crummeser).

Aşezări de tip Glina III au mai fost descoperite în Gorj, la Bengeşti-Ciocadia, Săuleşti, Rogojelu, Bohorelu, Timişeni şi mai nou la Bumbeşti-Jiu, pe o terasă a Jiului, în punctul Vârtop.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. sondaj 1996
Name Forename Role
CALOTOIU Gheorghe 1
Institution Role
Muzeul Judeţean "Alexandru Ştefulescu" Gorj 1

Bibliography
1. Calotoiu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1995, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 1996, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=247&d=Balesti-Gorj-Linia-a-doua-1995 [Publicaţie] (site record source)