Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   107323.04
Name   Mânăstirea de epocă medievală de la Bârsana - Podurile Mânăstirii
County   Maramureş
Commune   Bârsana
City/Town/Village   Bârsana
Place   Podurile Mânăstirii (Valea Slatinei)
Landmark   Situl se află în partea sud-estică a localităţii, în locul numit Podurile Mânăstirii, pe malul drept al Izei, în locul unde azi se află Mânăstirea Bârsana cu hramul „Soborul Sfintilor 12 Apostoli”.
Hydrographic landmark - name   Iza
Hydrographic landmark - type   râu
Site Class   structură de cult
Site Type   edificiu religios
Description   Pe locurile actualei Mânăstiri Bârsana a existat un important aşezământ monahal între secolele XIV - XVIII.
Last record update   05.05.2023
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală (Sec. XVIII)    

În partea sud-estică a localităţii, în locul numit Valea Slatinei, a existat o mănăstire. Începuturile sale sunt datate, cu probabilitate, în secolul XIV, atunci când, în punctul La Părul Călugărului, a fost înfiinţată o sihăstrie. Mănăstirea a fost mutată mai târziu în dreapta Izei, în locul numit pe atunci Podurile Strâmtorii, iar dupa mutarea mânăstirii în acest loc, platoul a primit numele Podurile Mânăstirii. Treptat, averile mânăstirii s-au mărit, sporind şi prestigiul ei de vatră de spiritualitate românească. În 1791 mânăstirea a fost desfiinţată, călugării au fost alungaţi şi s-au refugiat în Moldova la Mânăstirea Neamţ. Biserica de lemn a fost mutată în 1806 în vatra satului, pe locul Podurile Jbârului. Astăzi această biserică e înscrisă în Lista UNESCO.
Reconstrucţia unui nou aşezământ monahal în punctul Podurile Mânăstirii a început în anul 1994.
În primăvara anului 2007, în acest punct, la 30 m de actuala biserică a mânăstirii, au fost puse în evidenţă, în cadrul unor săpături nesistematice, fundaţiile bisericii de piatră. Cu acest prilej au fost găsite şi fragmente ceramice smălţuite, precum şi fragmente de pânză cu pictură. Fundaţiile scoase la iveală au acelaşi contur şi aceleaşi dimensiuni ca şi biserica aflată acum pe Podurile Jbârului, adusă de pe Podurile Mânăstirii în 1806.

.

 
Mănăstire  Epoca modernă (sec. XVIII)        
 
Research
  Type Year Observations Institution Name Forename
1. cercetare de salvare 2007

Muzeul Judeţean Maramureş, Baia Mare POP Dan
ŞOMCUTEAN Zamfir
Muzeul Judeţean Satu Mare LEVENTE SZOCS Peter
CARDOŞ Raul

Bibliography
1. Kacsó, Carol, Repertoriul arheologic al județului Maramureş, Eurotip, Baia Mare, 2011, 222 [Publicaţie] (site record source)
2. Ciubotă, Viorel; Horvat, Liuba, Un document din anul 1749 despre mănăstirile din Maramureş, Satu Mare - Studii şi Comunicări, XXVIII, II, 2012, 21-32, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=6154-un-document-din-anul-1749-despre-manastirile-din-maramures--satu-mare-studii-si-comunicari--ii-xxviii-2012 [Publicaţie]
 
 
Scroll