Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code45771.01
LMI Code (List of Historic Monuments) History Monuments List of 2010BZ-II-m-A-02360
NameBiserica Sf. Nicolae din Bâscenii de Jos
CountyBuzău
CommuneCalvini
City/Town/VillageBâscenii De Jos
Land utilitylocuire
Site Classstructură de cult/religioasă
Site Typebiserică
DescriptionBiserica a fost ctitorită de vătaful de plai Tudor Săseanu pe locul unei biserici anterioare din lemn, fiind pictată în 1797, apoi reparată în 1863 ţi 1879.
Last record update7.1.2014
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Biserică  Epoca medievală târzie (sec.XVIII) neprecizată Din anul 2000 au inceput cercetările arheologice necesare detalierii proicetului de restaurare-consolidare. Biserica a avut o singură etapă de construire, zidăria fiin realizată din asize de cărămizi, dispuse pe lunf şi lat şi din bolovani de râu şi rare cărămizi de epocă la nivel de fundaţie. După terminarea bisericii au fost construite zidul de incintă şi o casă de pe latura de sud. Casa avea câteva dependinţe, între care şi o pivniţă.

Nu este clară relaţia cronologică dintre turnul de poartă, zidul de incintă şi biserica actuală. Este limpede că turnul de poartă este ulterior bisericii din anul 1775, cât şi primului zid de incintă, el putând fi contemporan cu refacerea din 1832 a lui Procopie Naum. Prezenţa unei biserici de lemn cu hramul "Sf. Îngeri", ctitorie a lui Stan Mărgineanu-Săseanu este atestată documentar, dar nu a fost pusă în evidenţă de cercetarea arheologică actuală. Având în vedere că evoluţia bisericilor de lemn din această parte de ţară ne este foarte puţin cunoscută, descoperirea şi cercetarea ei, în cazul unor lucrări la interiorul bisericii, ar fi foarte necesară.
 
necropola  Epoca medievală (sec. XVIII) neprecizată În interiorul bisericii, cu cea mai mare probabilitate în pronaos şi în partea de pridvor, necercetate arheologic, există morminte ale membrilor familiei ctitorilor. Alături de acestea, este probabil să mai existe morminte anterioare bisericii actuale care ar putea data această primă biserică de lemn.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare de salvare 2000 1
Name Forename Role
LUPU Emil responsabil
RÂNJA Cristian arhitect
Institution Role
Abral Artproduct 1
Ludocris SRL 2
ONPP finanţator

Bibliography
1. Lupu, Emil, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2001, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2002, 53-54, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1249 [Publicaţie] (site record source)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. I, București, 2004, p. 698, poz. 560 [Ordin MCC]